Felrobbant egy lőszerraktár, sok a halott és a sebesült

Felrobbant egy lőszerraktár az afrikai Csádban, még nem tudni, mi okozta a tüzet. 

2024. június 19., 12:28

Szerző:

Nincs pontos adat arról, hogy hányan vesztették életüket és hányan sebesültek meg, miután felrobbant egy lőszerraktár N'Djamena, Csád fővárosának közelében, egy katonai támaszponton – tudósít a BBC. Az ország legnagyobb fegyverraktárában történt a robbanás, az ország katonai főhadiszállása,  valamint a francia hadsereg bázisának és egy repülőtérnek a közelében. Az AFP hírügynökségnek dolgozó újságírók szerint a tűz miatt a fegyverek tüzelni kezdtek. Még egy névtelenséget kérő francia tisztviselő szerint különböző fegyverek lőszereinek robbanását lehetett hallani. 

„Hangos robbanások ébresztettek fel minket. A házunk remegett, mintha valaki ránk lőne. Aztán láttunk egy nagy tüzet a katonai táborban, majd füst szállt fel és minden robbanni kezdett. Lövedékek repkedtek felettünk” – mesélte egy helyi lakos, Moustapha Adoum Mahamat. A külügyminiszter és egyben a kormány szóvivője, Abderaman Koulamallah nyugalomra intette a lakosságot. Még az ország elnöke, Mahamat Idriss Déby részvétét fejezte ki a az áldozatoknak és családjaiknak. Valamint a tűz keletkezésének okát feltáró nyomozást ígért. 

A felrobbant raktár közelében lenne a magyarok szálláshelye

Csád neve mostanában elég gyakran hangzott el a magyar tudósításokban is, mivel Magyarország ebbe az afrikai országba tervez kétszáz fős katonai missziót indítani, hogy támogassa az ottani fegyveres erők kiképzését, az iszlamista erők elleni fellépést és a potenciális migránsok problémáira a helyi megoldást a roppant instabil országban. Ráadásul a Világgazdaság korábbi cikke szerint a most felrobbant raktár közelében lévő repülőtér körül, a francia katonák szálláshelye mellett helyeznék el a misszióban részt vevő magyar katonákat. 

Egyáltalán nem biztos azonban, hogy valóban sor kerül a misszióra. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti kormányinfón újságírói kérdésre azt mondta, hogy a magyar katonák csádi kiküldetésével kapcsolatban nincs még meg a pontos menetrend, hozzátette viszont, hogy a kormány célja továbbra is az, hogy legyen csádi misszió – idézte fel a 24.hu.

(Képünkön: Tűz és füst emelkedik a levegőbe a katonai lőszerraktárban történt robbanás után a csádi főváros, N'Djamena közelében 2024. június 19-én. Forrás: Nurettin Boydak/Anadolu/Anadolu via AFP)

Joe Biden bejelentette, hogy bár készült a második ciklusára, de visszalép az elnökjelöltségtől, és inkább a jelenlegi feladataira koncentrál. Így nagy eséllyel a demokraták Kamala Harris jelenlegi alelnök mögé sorakozhatnak fel, aki előtt azonban még nagy út áll a jelöltségig. Mindeközben a világ vezetői sorban reagálnak Joe Biden döntésére.