Felrobbant egy lőszerraktár Dél-Franciaországban

Robbanás történt szerdán a délnyugat-franciaországi Bergerac lőszergyárában, nyolcan megsebesültek, egyikük állapota életveszélyes - közölte a polgármesteri hivatal.

2022. augusztus 3., 18:21

Szerző:

 

Az ismeretlen eredetű detonáció a nitrocellulózt (lőgyapotot) gyártó Manuco cég egyik épületében következett be, amely a súlyos ipari katasztrófát elszenvedett Seveso olasz városról elnevezett katasztrófavédelmi skála szerint magas veszélyességi besorolású.

Jean-Charles Jobard, Dordogne megye alprefektusa szerint a robbanás egy olyan épületben történt, amelyben „kevesebb mint két tonna nitrocellulóz” volt. A helyszínen mintegy negyvenen tartózkodtak.

A megyei közigazgatási hivatal (prefektúra) szerint a robbanás helyszínén tűz keletkezett. A detonáció környékét lezárták, a tüzet délután négy óra tájban sikerült megfékezni.

A helyszínre öt mentőautó, két helikopter és mintegy ötven tűzoltó érkezett.

A Manuco honlapján közzétett információk szerint a céget 2021-ben az Eurenco, Európa vezető lőpor és robbanószergyártója vásárolta meg. A cég katonai robbanószereket, hajtóanyagot és üzemanyagot, valamint polgári célú robbanószereket gyárt.

(Kiemelt kép: A Manuco robbanószergyár Bergeracban. Fotó: GEORGES GOBET / AFP)

Tegnap 21:48

Moszkva hétfőn bejelentette, hogy felfüggeszti az új START-szerződés által lehetővé tett amerikai ellenőrzéseket az oroszországi katonai helyszíneken. A 2010-ben aláírt, kulcsfontosságú orosz-amerikai megállapodás kölcsönösen lehetővé tette a két fél számára a másik ország katonai helyszíneinek rendszeres ellenőrzését.