Az ukrán határ mellett hadgyakorlatozik Fehéroroszország

A fehérorosz erők folyón való átkelési gyakorlatot, valamint a készenléti légvédelmi eszközeit ellenőrizték a fehérorosz-ukrán határon.

2022. május 19., 17:02

Szerző:

Fehéroroszország továbbra is fokozott katonai jelenlétet tart fenn az Ukrajnával határos breszti és gomeli régióiban az ukrán-fehérorosz határ biztosítása érdekében – derült ki az ukrán védelmi minisztérium napi jelentéséből.

A jelentés megjegyzi, hogy a fehérorosz harckészültségi ellenőrzés második szakasza május 21-ig tart. A fehérorosz erők folyón való átkelési gyakorlatot és a készenléti légvédelmi eszközök ellenőrzését hajtották végre.

Ukrajna továbbra is tart attól, hogy Fehéroroszország indíthatnak rakéta- és bombatámadásokat az ország irányába.

Az ukrán védelmi minisztérium információi szerint az ukrajnai Luhanszk régió ideiglenesen megszállt területén május 16-17-én tiltakozások voltak. A jelentések szerint a tiltakozások Luhanszkban és Rovenkijben zajlottak. A tiltakozók fő követelése a mozgósítottak hazatérése.

(Kiemelt kép: Területvédelmi kiképzésre behívott tartalékos katonák a fehéroroszországi Breszt régióban található Kobrin toborzóállomáson. Fotó: Viktor Tolocsko / Sputnik via AFP)

20:42

Az Ukrajna támogatásával kapcsolatos véleménykülönbségek ellenére is van értelme és jövője a visegrádi együttműködésnek – jelentette ki Orbán Viktor kedden Prágában, a négy visegrádi ország kormányfőinek csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón, ahol a miniszterelnököt a találkozó előtt füttykoncerttel várták a tiltakozók.

Keserű igazságot tárt fel a Pesticide Action Network Europe által készített tanulmány: az európai polgárok egyre inkább ki vannak téve az úgy nevezett PFAS (poli- és perfluoralkil) vegyületeket tartalmazó „növényvédőszerek” koktéljainak. Ezeket a vegyi anyagokat szándékosan permetezik az élelmiszernövényekre, így a friss gyümölcsök és zöldségek közvetlen és rendszeres kitettséget jelentenek a fogyasztók számára. A PAN Europe és a Magyar Természetvédők Szövetsége a PFAS-vegyületeket tartalmazó peszticidek betiltását szorgalmazza.

„Meggyőződésünk, hogy Oroszország veresége nélkülözhetetlen Európa biztonságához és stabilitásához” – jelentette ki Emanuel Macron hétfőn a párizsi konferencián. A francia elnök kijelentette, hogy konszenzus született arról, hogy Ukrajnát olyan fegyverekkel kell támogatni, melyek képesek végzetes csapást mérni Oroszországra.

Hatalmas balhé volt Brüsszelben az EU mezőgazdasági politikája miatt. Belga, holland, francia és olasz termelők is részt vettek azon demonstráción, melyen Brüsszel utcáit gyakorlatilag elöntötte a trágya. Égtek a gumiabroncsok és a tüntetők a rendőrségi sorfalat is áttörték. 

Petr Fiala keddre kormányfői csúcstalálkozóra hívta meg visegrádi partnereit – Donald Tusk lengyel, Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnököt. A cseh miniszterelnök nem különösebben rajong Orbán Viktorért. A V4 -csúcstalálkozó központi témája Ukrajna támogatása.