Fehérorosz válság – Cihanouszkaja szolidaritásra szólította fel a világot

Férje bebörtönzésének első évfordulóján az ellenzéki vezető, volt elnökjelölt a fehéroroszországi politikai foglyokkal való szolidaritásra szólította fel a világot.

2021. május 29., 17:53

Szerző:

Litvániai száműzetéséből Cihanouszkaja sürgette, hogy tartsanak nagygyűléseket, és ismételten követelte a Ryanair eltérített Athén-Vilnius járatáról vasárnap Minszkben őrizetbe vett Raman Prataszevics ellenzéki újságíró szabadon bocsátását.

A hatósági akció nemzetközi felháborodást váltott ki, és ismételten felhívta a figyelmet a tekintélyelvű országban élő újságírókra és ellenzéki aktivistákra gyakorolt nyomásra.

A volt elnökjelölt férje, Szjarhej Cihanouszki vlogger indulni akart a tavaly augusztusi fehérorosz elnökválasztáson az országot huszonhat éve irányító Aljakszandr Lukasenka ellenében, de május végén letartóztatták. Akár több évi börtönre is ítélhetik.

Cihanouszki helyett végül a felesége indult a vitatott tisztaságú elnökválasztáson, amelyen – a hivatalos eredmények szerint – messze lemaradva Lukasenka mögött végzett.

Az ország demokrata párti mozgalma Cihanouszkaját tartja az elnökválasztás valódi győztesének, és Lukasenka lemondását követelve hosszú heteken át szervezett tömegtüntetéseket, amelyeken gyakran több száz embert is előállítottak. Cihanouszkaja biztonsági okokból Litvániába menekült.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió nem ismeri el az elnökválasztás eredményét, és újabb szankciókat hirdetett Fehéroroszország ellen a Prataszevicset szállító gép eltérítése miatt.

Az újságíró orosz barátnőjét, aki vele utazott a gépen, szintén őrizetbe vették, miután a Ryanair Boingjét leszállásra kényszerítették Minszkben.

(Kiemelt kép: A fehéroroszországi elnökválasztás után Litvániába menekült Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető sajtótájékoztatót tart Vilniusban 2021. május 27-én. Fotó: MTI/AP | Mindaugas Kulbis)

15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.