Fegyverkezik a horvát kormány

Kis hatótávolságú légvédelmi rakétarendszer sürgős beszerzéséről döntött a horvát kormány pénteken

2022. december 9., 15:48

Szerző:

 Mario Banozic a horvát kormány védelmi minisztere a közszolgálati televízió jelentése szerint a kabinet ülésén elmondta: Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja és a Zágrábban lezuhant pilóta nélküli repülőgép körülményei elég indokot szolgáltattak ahhoz, hogy a horvát hadsereg módosítsa beszerzési terveit. „A légvédelmi rakétarendszer rövid távon prioritást jelent” – fogalmazott Banozic.

A tárcavezető arra emlékeztetett, hogy a horvát-francia stratégiai partnerség keretében, amelyet tavaly november végén írt alá a két ország, Párizs a Rafale vadászgépek beszerzési programja mellett az MBDA hadiipari vállalat által gyártott kis hatótávolságú légvédelmi rakétavetők adományozását is jóváhagyta, annak a légibázisnak a védelmére, ahol majd elhelyezik a vadászrepülőket.

A miniszter kiemelte: a horvát hadsereg a további igények kielégítésre kis hatótávolságú Mistral légvédelmi rakétarendszerek sürgősségi beszerzésére kért ajánlatot a hozzájuk tartozó M3 típusú rakétákkal együtt. A kormányhatározat nem tartalmazza, hogy Franciaország hány rakétavetőt adományoz, illetve - a rakétákkal együttvéve - hányat vásárol Zágráb. Hozzátette: ez a rendszer könnyen egybeépíthető az MBDA függőleges indítású, kis hatótávolságú légvédelmi MICA rakétarendszerével, amely ugyanazokat a rakétákat használja, mint a Rafale vadászgépek, így egyszerűsödik a logisztikai és üzemeltetési támogatás és karbantartás.
 

A miniszter jelezte: a légvédelmi rendszer költsége ötéves időtartamra áfával együtt 72 millió euró. Zágráb még 2021 májusában döntött 12 Dassault Rafale F3R típusú, francia gyártmányú, használt vadászgép beszerzéséről, amelyek 2024-ben érkeznek meg Horvátországba.

(Kiemelt képünk illusztráció: Egy orosz egy Buk-M3 légvédelmi rakétarendszer a Donbassz légvédelmét végzi. Fotó: Orosz védelmi minisztérium / Sputnik via AFP)

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.