Új fegyver tartja rettegésben az oroszokat: a Vámpír

Egy teljes egészében ukrán fejlesztésű fegyverről van szó, amit éjjel vetnek be az oroszok ellen. 

2024. február 12., 12:00

Szerző:

Az ukránok pár hónapja összeraktak egy olyan fegyvert, ami rettegésben tartja az oroszkat. Ez egy drón, melyet kifejezetten éjjeli műveletekre fejlesztettek ki. Gyakorlatilag felszereltek egy hőkamerát egy nagyméretű hathajtóműves pilóta nélküli repülőgépre, amivel az éj leple alatt elkezdték bombázni az orosz gyalogsági alakulatokat. Meg is kapta fejlesztőitől a Vámpír nevet – írja a Portfolio. A fegyver olyannyira hatékonynak bizonyult, hogy az orosz katonák inkább „Baba Yaga” névvel kezdték el illetni, a mitikus szláv gonosz boszorkány után. 

A frontvonalhoz közeli orosz csapatokat szabályosan terrorban tartja az ukrán fegyver: a Vámpír

Az ukrán védelmi minisztérium megosztott egy videót, egy ukrán kormány által működtetett közösségi finanszírozási és digitális médiaoldal Vámpír drónjáról, amely a pilóta nélküli légi járművet „az orosz rémálmának” nevezte. A Vámpír Bombázó Drón gyors, rendkívül nehezen észrevehető, és a hőképalkotásnak köszönhetően éjszaka is működik – írja a Wesodonnel.  A Vámpír akár 15 kg hasznos terhet tud szállítani, és akár 10 km-t is képes megtenni 120 km/órás sebességgel. Akkumulátora hozzávetőlegesen 25 perces repülési időt tesz lehetővé. A pilóta nélküli légi járművet főleg páncélozott járművek, illetve más technikai eszközök ellen használják.

Ukrajna állítása szerint a drón specialitása, hogy „immunis az orosz elektronikus harcászati eszközökre,” emellett, mivel éjszaka dolgozik, halk és nagy sebességgel repül, hagyományos légvédelmi fegyverekkel is nehéz lelőni. Állítólag a Vámpír / Baba Yaga drónok működése az egyik fő oka annak, hogy az oroszok most már hónapok óta nem tudják kitolni az ukrán csapatokat a Dnyeper keleti partján található Krinkij térségéből: az eszközök nem csupán az orosz páncélosokra jelentenek veszélyt, de éjjel folyamatosan szállítják Herszon térségéből az utánpótlást az ukrán csapatoknak – írja a Portfolio. 

Egy  X-re feltöltött videó tanulsága szerint az éj leple alatt egy ilyen ukrán drón atomjaira robbantotta felhalmozott lőszerkészletüket és teherautójukat. „Forró volt az éjszaka. Yaga dolgozott. Megdolgozott a pénzéért” – mondja az orosz katona, egy lőszerszállító Ural teherautó roncsait mutogatva.

Van még mit fejleszteni a fegyveren 

A félelmetes Vámpír közel sem teljesen immunis a folyamatosan fejlődő orosz elektronikus harcászati képesség tevékenységére, az elmúlt napokban több olyan fotó is napvilágot látott, melyen orosz katonák pózolnak láthatólag sértetlenül lezuhant ukrán Vámpírokkal.

Az elektronikus harcászati rendszerek lényege, hogy megzavarják az ellenséges drónok, kommunikációs eszközök hatékonyságát, a repülő robotgépekre főleg azért jelentenek veszélyt, mert elvágják az összeköttetést a drónkezelők és a drón között, földre kényszerítve ezzel az irányíthatatlanná vált repülőgépet. A drón hatalmas mérete sem feltétlen előny: volt már, hogy egy orosz drón nyomon követte az ukrán Baba Yagát, miközben az visszatért kezelőihez, ezzel pedig lebuktatta az ukrán haderő tagjainak pozícióját – írja a Portfolio. 

Az orosz elektronikus harcászati képesség ugyanakkor folyamatosan fejlődik: nem kizárható, hogy az ukrán haderőnek hamarosan vissza kell fognia ezeknek az eszközöknek a használatát csapásmérő tevékenységekhez. A drónokba szerelt hőkamerák ugyanis akárhogy is nézzük, értékesebbé teszik őket, mint a legtöbb, hasonló célra használt alternatíva.

(Kiemelt képünkön egy orosz Telegram csatornán közzétett Vámpír drón. Fotó: Telegram)