Budaházyt és társait nem várná tárt karokkal az FBI

Egy kivétellel a 2016-os Hunnia-per mind a 17 vádlottjának és a per egyik tanújának neve is szerepel a listán.

2023. július 27., 11:35

Szerző:

Magyarok az FBI listáján: Budaházy György és a Hunnia-per szinte összes vádlottja felkeltette a terrorizmussal foglalkozó amerikai szervek érdeklődését Egy kivétellel a 2016-os Hunnia-per mind a 17 vádlottjának és a per egyik tanújának nevét is sikerült megtalálnunk – írja a népszava.hu.

A Fidesz tusványosi rendezvényének hallgatóságában feltűnt a Magyarországon terrorizmusért elítélt, majd köztársasági elnöki kegyelmet kapott Budaházy György. Mint a hvg.hu-nak elmondta, szabadulása óta ez volt az első külföldi útja. Ugyanakkor nem biztos, hogy mindenhová utazhat: ő és a Hunnia-perben elítélt bűntársai is rákerültek az amerikai repüléstilalmi listára (no-fly list). Ez az FBI Terrorista Átvilágító Központja (Terrorist Screening Center – TSC) által vezetett nyilvántartás egy korábbi változatából derült ki, amely egy nemzetközi oknyomozó újságíró szervezet révén került a Népszavához és amelyről korábban a hvg.hu is hírt adott. Azt azonban nem sikerült megállapítani, hogy az érintettek továbbra is szerepelnek-e az adatbázisban.

Budaházy György a több mint egymillió nevet tartalmazó lista 439510. rovatában szerepel. Egy kivétellel a 2016-os Hunnia-per mind a 17 vádlottjának és a per egyik tanújának neve is szerepel a listán.

Mindez arra enged következtetni, hogy az amerikai hatóságok komolyan vették a 2007 és 2009 közötti robbantásokat és más erőszakos cselekményeket, amelyekkel a szélsőjobboldali csoport az akkori magyar kormány politikáját akarta befolyásolni.

Ezen felül az FBI úgy ítélte meg, hogy a Hunnia Mozgalom tagjai a polgári légi közlekedés, illetve az Egyesült Államok biztonságára is veszélyt jelentenek.

Novák Katalin köztársasági elnök áprilisban Ferenc pápa látogatására hivatkozva adott kegyelmet Budaházy Györgynek és bűntársainak. A Jelen című hetilapnak nemrég adott interjújában Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatója erről azt mondta, hogy a kegyelem a hazai és külföldi szakemberek körében is nagyon komoly megütközést keltett és sokaknak úgy tűnhet, hogy súrolja a terrorizmus támogatásának határát.

(Kiemelt képünk: Budaházy György. Fotó: MTI/Mohai Balázs)