Ukrajnának még várnia kell az F-16-os vadászgépek bevetésével

A gépek leszállítása akár 2025-ig is tarthat, de a pilóták és szerelők kiképzése is legalább féléves procedúra.

2023. augusztus 21., 14:57

Szerző:

Mint arról már korábban írtunk, Hollandia és Dánia F-16-os vadászrepülőgépeket szállít Ukrajnának. A részletek azonban csak most derültek ki. Eszerint az első gépek csak az újév környékén landolhatnak majd az ukrán támaszpontokon és elhúzódik, több mint egy évig tarthat a többi gép megérkezése is. Továbbá a pilóták kiképzése is hónapokig tart, így egyhamar nem fogja a légvédelem megerősítésére használni az amerikai gyártmányú repülőket Ukrajna.

Zelenszkij áttörést jelentő megállapodásnak nevezte a döntést, és kijelentette, hogy a gépek hozzájárulnak Ukrajna légvédelmének megerősítéséhez, és segítik a 2022-es orosz invázió elleni ellentámadást – írja a Reuters.

Dánia összesen 19 repülőgépet szállít, az első hatot újév környékén szállítják Ukrajnába, majd nyolcat jövőre, ötöt pedig csak 2025-ben.

 

Hollandiában összesen 42 darab F-16-os áll rendelkezésre, de még nem biztos, hogy mindet átadjuk Ukrajnának – mondta Mark Rutte holland miniszterelnök.

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter szombaton közölte, hogy megkezdődött az ukrán pilóták kiképzése, de legalább hat hónapig vagy még ennél is tovább tart majd a mérnökök és szerelők képzése.

Hollandia és Dánia egyébként azért rendelkezik adományozásra szánt F-16-osokkal, mivel fegyveres erőik újabb F-35-ös vadászgépekre állnak át.

(Kiemelt kép: Amerikai F-16 vadászbombázó Irak felett. Fotó: Wikimedia Commons/Staff Sgt. Cherie A. Thurlby)