Ezeket a tüneteket okozza a szupermutáns omikron

Az a dél-afrikai orvos, aki először fedezte fel az omikron-variánst, azt mondta, hogy szokatlan tünetei vannak a vírusnak.

2021. november 28., 15:25

Szerző:

Dr. Angelique Coetzee Pretoriai orvos volt az első, aki először felhívta a figyelemet, az új – már omikronnak nevezett – variánsra. A doktor a Telegraph-nak mondta, hogy november elején a covid beteginek nagyrésze szokatlan, nem a koronavírusra jellemző tünetekről panaszkodtak.

Coetzee részletezte, hogy különböző hátterű és etnikumú fiatalok panaszkodtak, intenzív fáradtságról, de volt egy olyan hatéves is, akinek nagyon magas volt a pulzusa. Viszont egyik sem szenvedett íz- vagy szaglásvesztéstől. Majd hangsúlyozta, hogy eddig egyetlen esetben sem okozott súlyos megbetegedést a koronavírus új változata. A doktornő éppen azt találta feltűnőnek, hogy a betegi szokatlan, de rendkívül enyhe tünetekkel lettek koronavírusosak. A pácienseinek nagyjából fele volt oltatlan. 

Leszögezte viszont, hogy a betegei – a koronavírus kivéltelével – egészségesek voltak, szóval nem tudni, hogy az új variáns miként hathat egy idősebb, és/vagy beteg szervezetre.

(Kiemelt kép: Utcán ellenőrzik az embereket az orvosok Dél-Afrika, Pretoriában 2020 júnis 11-én. fotó: Phill Magakoe / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.