Exkluzív interjú a finn nagykövettel: Akár egyedül is csatlakozhatunk

Ha valamilyen okból nem sikerülne Svédország NATO-csatlakozása, Finnország valószínűleg akkor is fenntartaná csatlakozási kérelmét – többek között erről is beszélt a 168 óra hetilapnak adott interjújában Markku Virri, Finnország budapesti nagykövete.

2022. május 25., 16:12

Szerző:

„Finnország védelmét továbbra is elsősorban a saját haderőnk biztosítja – ez így volt régen és így van most is. Akár csatlakozunk a NATO-hoz, akár nem, a saját hadseregünk lesz az első és legfontosabb védelmi vonalunk, hogy megvédjük területünket, szuverenitásunkat, függetlenségünket. Viszont az orosz–ukrán háború olyan helyzetet alakított ki Észak-Európában és a Balti-tengeren egyaránt, hogy a saját védelmi erőnk mellett szükségünk van más eszközökre is: a NATO-tagság pedig egy fontos kiegészítője lenne Finnország védelmének” – mondta a nagykövet, aki a svéd–finn csatlakozással kapcsolatban hangsúlyozta, hogy továbbra is „az a cél, hogy együtt csatlakozhassunk a NATO-hoz. Ez lenne a legjobb megoldás mindenki számára: Finnországnak, Svédországnak, a többi északi országnak és a NATO-nak egyaránt”.

Az interjúban, amely a csütörtökön megjelenő 168 órában olvasható, Markku Virri a NATO-csatlakozáson kívül beszélt a finn-orosz kapcsolatok múltjáról és jelenéről, az orosz energiahordozók pótlásáról és azokról a vádakról is, amik Törökország részéről érték Svédországot és Finnországot.

(Kiemelt kép: Markku Virri interjút ad a 168 Órának a budapesti finn nagykövetségen, 2022. május 19-én. Fotó: Karancsi Rudolf / 168.hu)