Évente kétmillió ember hal meg, mert túlhajszolja magát

Nem éri meg túlhajszolni magunkat. 

2021. szeptember 19., 14:18

Szerző:

Csaknem kétmillióan halnak meg évente a munkájukkal kapcsolatos betegségek vagy sérülések miatt – olvasható egy pénteken megjelent ENSZ-jelentésben.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) első közös tanulmányában a 2000 és 2016 közötti haláleseteket vizsgálta a világon, és arra jutott, hogy a munkával összefüggésben a legtöbb - 1,9 millió - ember halálát légúti vagy szív- és érrendszeri betegség okozta. 

A tanulmányban 19 foglalkozási rizikófaktort vettek figyelembe, köztük a légszennyezést, több egészségre ártalmas anyagot, valamint arra jutottak, hogy sok ember halálát szervezetének túlhajszolása okozza a munkájában. A túlhajszolásnak a legalább 55 munkaórát veszik hetente. A 2000-es évtől fogva folyamatosan nőtt az agyi érkatasztrófában vagy szívbetegségben meghalók száma – írták. Aránytalanul sokan halnak meg munkájuk miatt az 54 év feletti férfiak körében és főleg Délkelet-Ázsiában, illetve a Csendes-óceán nyugati részén.

(Kiemelt képünk illusztráció Fotó: Charlie Egan/unsplash)

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.