Évekig is eltarthat az ukrajnai háború

Jens Stoltenberg és a brit miniszterelnök szerint is elhúzódó háborúra kell készülnie a világnak.

2022. június 19., 07:55

Szerző:

Az ukrajnai háború akár évekig is eltarthat – közölte a NATO-főtitkár vasárnap a Reuters szerint, miután az Európai Bizottság szombaton bejelentette, hogy ajánlásával támogatja Ukrajna tagjelöltségét.

„Fel kell készülnünk arra, hogy évekig is eltarthat. Nem hagyhatjuk abba Ukrajna támogatását” – mondta Jens Stoltenberg. „Még akkor is, ha a költségek magasak, nemcsak a katonai támogatás, hanem az emelkedő energia- és élelmiszerárak miatt is” – tette hozzá.

A brit miniszterelnök, aki pénteken Kijevbe látogatott, szintén egy elhúzódó háborúra való felkészülés szükségességéről beszélt.

Ez azt jelenti, hogy „Ukrajna gyorsabban kap fegyvereket, felszerelést, lőszert és kiképzést, mint a megszálló” – írta Boris Johnson a londoni Sunday Timesban megjelent véleménycikkében.

„Az idő a létfontosságú tényező” – fogalmazott. „Minden azon múlik majd, hogy Ukrajna gyorsabban meg tudja-e erősíteni a területvédelmi képességét, mint ahogy Oroszország megújítja a támadási képességét” – fejtette ki.

Johnson szombaton újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy el kell kerülni a kifáradást. Mivel az orosz erők „centiről centire nyomulnak előre”, a szövetségeseknek meg kell mutatniuk az ukránoknak, hogy sokáig ott vannak, hogy támogassák őket – mondta.

(Kiemelt kép:  egy azonosítatlan katona holtteste fekszik egy égő orosz páncélozott harckocsi (APC) mellett az ukrán fegyveres erőkkel folytatott harcok során Harkivban, 2022. február 27-én. Fotó: Sergey BOBOK / AFP)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.