Évekig is eltarthat az ukrajnai háború

Jens Stoltenberg és a brit miniszterelnök szerint is elhúzódó háborúra kell készülnie a világnak.

2022. június 19., 07:55

Szerző:

Az ukrajnai háború akár évekig is eltarthat – közölte a NATO-főtitkár vasárnap a Reuters szerint, miután az Európai Bizottság szombaton bejelentette, hogy ajánlásával támogatja Ukrajna tagjelöltségét.

„Fel kell készülnünk arra, hogy évekig is eltarthat. Nem hagyhatjuk abba Ukrajna támogatását” – mondta Jens Stoltenberg. „Még akkor is, ha a költségek magasak, nemcsak a katonai támogatás, hanem az emelkedő energia- és élelmiszerárak miatt is” – tette hozzá.

A brit miniszterelnök, aki pénteken Kijevbe látogatott, szintén egy elhúzódó háborúra való felkészülés szükségességéről beszélt.

Ez azt jelenti, hogy „Ukrajna gyorsabban kap fegyvereket, felszerelést, lőszert és kiképzést, mint a megszálló” – írta Boris Johnson a londoni Sunday Timesban megjelent véleménycikkében.

„Az idő a létfontosságú tényező” – fogalmazott. „Minden azon múlik majd, hogy Ukrajna gyorsabban meg tudja-e erősíteni a területvédelmi képességét, mint ahogy Oroszország megújítja a támadási képességét” – fejtette ki.

Johnson szombaton újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy el kell kerülni a kifáradást. Mivel az orosz erők „centiről centire nyomulnak előre”, a szövetségeseknek meg kell mutatniuk az ukránoknak, hogy sokáig ott vannak, hogy támogassák őket – mondta.

(Kiemelt kép:  egy azonosítatlan katona holtteste fekszik egy égő orosz páncélozott harckocsi (APC) mellett az ukrán fegyveres erőkkel folytatott harcok során Harkivban, 2022. február 27-én. Fotó: Sergey BOBOK / AFP)

 

Tegnap 20:20

Fehéroroszországban négy hónappal Oroszország Ukrajna elleni háborújának megindulása után a helyi független sajtó tudomása szerint egyre többen kapnak katonai behívóparancsot, ezzel összefüggésben az ukrán vezérkar csütörtökön „rejtett mozgósításról" beszélt.

Tegnap 20:05

Törökország újból megvétózhatja a finn és a svéd NATO-csatlakozást, amennyiben a két ország nem teljesíti a háromoldalú megállapodásban rögzített vállalásait - közölte a török elnök az észak-atlanti szövetség madridi csúcstalálkozóját lezáró sajtótájékoztatóján.

Tegnap 19:51

Bas Smets belga tájépítészt bízta meg a párizsi önkormányzat a Notre-Dame környékének átalakításával: a székesegyház előtti tér parkosításával és az építmény homlokzatának kihangsúlyozásával.