Rendkívüli – Az Európai Bizottság hivatalosan is tagjelöltnek ajánlja Ukrajnát

Határoztak, de azt azért hangsúlyozták, az országnak nagyon jelentős reformokat kell véghez vinnie a csatlakozás érdekében.

2022. június 17., 13:17

Szerző:

Hivatalosan is tagjelöltté válhat az Európai Unióban Ukrajna, miután ajánlotta jelöltségét az Európai Bizottság, értesült a BBC. A Bizottság hivatalos közlése szerint Ukrajnának lényeges gazdasági- és államigazgatási reformokra van szüksége a tagjelöltté váláshoz, de a lépéssel hivatalosan is jelezték, az európai szövetség szerves részének tekintik az államot.

A lépésre azután került sor, hogy a francia és román elnök, a német kancellár és az olasz miniszterelnök közös látogatást tettek csütörtökön Volodimir Zelenszkij elnöknél Kijevben.

Ursula von der Leyen bizottsági elnök sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, „Ukrajnának joga van dönteni a jövőjéről, polgárai a halálra is készek az európai álomért.” ajánlásuk pedig ezt hivatott elismerni. Felhívta azonban a figyelmet, Kijevnek figyelmet kell fordítania a nemzetközi jog hathatósabb betartatására, 

(Kiemelt kép: Ursula von der Leyen bizottsági elnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közös sajtótájékoztatója Kijevben 2022. június 11-én. Fotó: Hennadii Minchenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP)