Hamarosan lezárul az Európai Unió csatlakozási folyamata az isztambuli egyezményhez

Az isztambuli egyezmény ratifikálásához a Tanácsnak nem kell megvárnia, hogy az összes tagország jóváhagyja. 

2023. május 9., 20:14

Szerző:

Újabb lépést jelent a nők elleni erőszak felszámolása felé, ha lezárul az Európai Unió csatlakozási folyamata az isztambuli egyezményhez  – jelentette ki Helena Dalli egyenlőségért felelős uniós biztos kedden Strasbourgban az Európai Parlament plenáris vitáján. Dalli az Európai Bizottság nevében üdvözölte, hogy pozitív eredménnyel lezárultak a tárgyalások az Európa Tanács egyezményéhez való csatlakozásról az uniós tagállamok kormányait tömörítő Tanácsban és az uniós parlamentben. „Közösen kell küzdenünk a nők elleni erőszak ellen, és biztosítanunk kell, hogy minden nő Európa-szerte azonos jogokkal járó támogatásban és védelemben részesüljön, mivel az erőszaknak kitett nők védelme tagállamonként eltérő” – hangsúlyozta. Véleménye szerint az EU csatlakozása az isztambuli egyezményhez egységesítő szerepet fog játszani a nőket érő erőszak elleni küzdelem tudatos növelésében és a bevált gyakorlatok cseréjének előmozdításában egész Európában, a kontinens élharcossá válhat e téren.

„Az uniós csatlakozás biztosítani fogja az egyezmény valamennyi vonatkozó, uniós hatáskörbe tartozó rendelkezésének alkalmazását” - tette hozzá Helena Dalli. A máltai biztos megemlítette, hogy az Európai Bizottság már számos olyan szakpolitikai és jogalkotási intézkedést kezdeményezett, amelyek hozzájárulnak az egyezmény uniós szintű végrehajtásához. Példaként említette a Polgárok, egyenlőség, jogok és értékek programot, valamint az emberkereskedelemről és az áldozatok jogairól szóló jogszabályokat. Felhívta a figyelmet, hogy a bizottság javaslatot tett a nők elleni erőszak és a családon belüli erőszak elleni küzdelemről szóló irányelvre, amelynek célja, hogy a büntetőügyekben folytatott igazságügyi együttműködés területén ugyanazokat a célokat érje el, mint az isztambuli egyezmény.

Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője felszólalásában hangsúlyozta: itt az ideje annak, hogy az Európai Unió egy erős, egységes nagyhatalomként lépjen fel saját alapértékeinek megvédése érdekében. Mint mondta, az isztambuli egyezményt, amely világosan kiáll a nők jogai mellett, az EU részben a magyar kormány blokkolása miatt nem tudta még ratifikálni. „A magyar kormány blokkolja az egyezményt annak ellenére, hogy Magyarországon minden ötödik nőt ért már életében a párkapcsolatán belül valamilyen fizikai erőszak. Persze, mit is várhatnánk attól a kormánytól, ami gumibotokkal és könnygázzal támad a saját jövőjükért tüntető diákokkal szemben”  – jelentette ki. Véleménye szerint az EU nem igazodhat olyan kormányokhoz, amelyek saját állampolgáraik biztonságával sem törődnek. „Az Európai Bíróság határozatát tiszteletben tartva meg kell szavaznunk az isztambuli egyezmény uniós szintű jóváhagyását. Mert az európai alapértékek védelme nem választás kérdése. Ezek teszik az EU-t azzá, ami számunkra az egyik legfontosabb, az egyik legszabadabb helyé. És így mutathatunk példát végre az unión kívüli országoknak is” – hangoztatta Donáth Anna.

Az EU már hat évvel ezelőtt aláírta az isztambuli egyezményt, ám azóta sem sikerült ratifikálnia, mivel a Tanácsban néhány tagország ezt elutasította. Egy 2021 októberében kiadott véleményében ugyanakkor az Európai Unió Bírósága megerősítette, hogy az egyezmény ratifikálásához a Tanácsnak nem kell megvárnia, hogy az összes tagország erről megállapodjon.

(Kiemelt képünkön Helena Dalli, az egyenlőségért felelős biztos. Fotó: Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

2024. július 11., 07:13

Ukrajna útja a NATO-tagság felé visszafordíthatatlan – jelentette ki Jens Stoltenberg főtitkár szerdán Washingtonban a tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Észak-atlanti Tanács ülése után a szervezet 75. évfordulós csúcstalálkozóján Washingtonban.