Az Európai Parlament előtt a Pegasus-botrány

Vitára lehet számítani. 

2021. szeptember 9., 19:43

Szerző:

Meghallgatást tartottak az Európai Parlament külföldi befolyásolási kísérletekkel foglalkozó szakbizottságában az úgynevezett Pegasus-ügyről. Az izraeli kémprogram európai felhasználásának ügye felkerült a parlament plenáris ülésének napirendjére is.

„Különös figyelemmel kell kivizsgálnunk a Pegasus-ügyet, és mindent nyilvánosságra kell hoznunk. A kormányokat pedig szembesíteni kell a felelősségükkel. Azon országokat is, amelyek használták a szoftvert, mint Magyarország. És azokat is szembesíteni kell ezzel, amelyek ugyan nem éltek vele, de nem is ítélték azt el” 

– mondta egy francia zöldpárti EP-képviselő, Gwendoline Delbos-Corfield.

Az izraeli NSO nevű cég kémprogramjával állami vezetők, újságírók, üzletemberek telefonját törték fel. Köztük volt Emmanuel Macron francia elnök és több magyar riporter is. Az Európai Parlament illetékes bizottságában azt mondták, meg kell akadályozni a tömeges megfigyelést a jövőben – írja a Euronews. 

(Kiemelt kép: Egy nő okostelefont használ a Pegasus program fejlesztője, az NSO Group épülete előtt 2016. Augusztus 28-án. Fotó: Jack Guez / AFP)