A közel négymillió ukrán menekült felét gyermekek teszik ki

Csökken az Európába érkezők száma az elmúlt napokban.

2022. március 28., 20:08

Szerző:

„Az Európai Unióba érkezett 3,8 millió ukrajnai menekült közel felét a gyermekek teszik ki” – jelentette ki Ylva Johansson az Európai Bizottság belügyi biztosa, aki hozzátette, az unióba érkezők száma csökken.

Johansson tájékoztatása szerint a csúcson napi 200 ezer érkezőt regisztráltak, mostanra ez a szám nagyjából napi 40 ezerre csökkent. Az eddig az Európai Unióba érkezett 3,8 millió ember közül 800 ezren kértek eddig ideiglenes védelmet az EU-ban. 

A tisztviselő azt is bejelentette, hogy az uniós belügyminiszterek megállapodtak egy olyan uniós szintű platformról, amely a blokkba érkező és átmeneti védelmet kérelmező menekültek nyilvántartásba vételére szolgál, és amely uniós szinten biztosítja a koordinációt közlekedési és információs szinten, írja a CNN.

Az uniós biztos hozzátette, az uniós miniszterek jóváhagyták a gyermekek – köztük a kísérő nélküli kiskorúak – befogadására és támogatására vonatkozó közös iránymutatást, valamint az emberkereskedelem elleni tervet is. A menekültekkel kapcsolatos további vészhelyzeti tervezés szükségességére figyelmeztetve Johannson azt mondta: „fel kell készülnünk arra, hogy még sok millióan lehetnek, akiknek esetleg menekülniük kell Ukrajnából”.

(Kiemelt kép: Menekültek az ukrán-magyar határ magyar oldalán Tiszabecsnél, 2022. Február 24-én. Fotó: Dimény András / 168.hu)

Giorgia Meloni kormánya feltehetően még a mai napon elfogadja az a biztonsági rendeletet, aminek értelmében kiutasítják azokat a külföldieket, akik hamisan nyilatkoznak az életkorukról, hogy bekerülhessenek az Olaszországba kísérő nélkül érkező kiskorúaknak fenntartott védőrendszerbe.

 

2023. szeptember 27., 19:19

Mindenkinek tartózkodnia kellene az olyan nyilatkozatoktól, amelyek tovább fokozzák a migrációs nyomást Európában, ugyanis a menekültkvóták ismételt emlegetése csak megerősíti az embercsempészek üzleti modelljét – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Bécsben.