Az Európa Tanács szerint is erősödik az LMBTI-ellenes közbeszéd

Az LMBTI-közöségekhez tartozók és támogatóik továbbra is fokozódó, súlyos nehézségekkel szembesülnek a szólásszabadsághoz és a gyülekezési szabadsághoz való joguk gyakorlása során.

2023. június 1., 13:48

Szerző:

A strasbourgi székhelyű, 46 tagállamot számláló Európa Tanács rasszizmus és intolerancia elleni szakértői bizottsága (ECRI) csütörtökön közzétett, 2022-es adatokra támaszkodó éves jelentésében a szexuális kisebbségekhez tartozókkal kapcsolatban pozitívumként említették, hogy egyes országok lehetővé tették az azonos nemű párok számára, hogy bejegyzett élettársi kapcsolatban éljenek vagy gyermeket fogadjanak örökbe, továbbá, hogy több ország törvényi tilalmakat vezetett be a szexuális orientáció vagy a nemi identitás megváltoztatását célzó terápiákra vonatkozóan. Mivel a jelentéstevők szerint az ilyen terápiákat tiltó országok száma még mindig alacsony, a vonatkozó tilalmak széles körű bevezetését szorgalmazták.

Kiemelték ugyanakkor, hogy egyes országok a házasságot csak a férfi és nő között lehetséges szövetségként határozzák meg, vagy alkotmányukban rögzítették az örökbefogadás tilalmát az azonos nemű párok esetében. Számos európai országban tabunak számít az LMBTI-személyek létezése – írták. A politikusok körében pedig több felé elterjedt az LMBTI-ellenes gyűlöletbeszéd, ami – szavaik szerint – arra emlékeztet, hogy sokkal többet kell tenni a szexuális kisebbségekkel szembeni hátrányos megkülönböztetés és a gyűlölet motiválta erőszak megelőzése és leküzdése érdekében.

Az ECRI éves jelentése szerint továbbra is elterjedt Európában a cigányellenes gyűlöletbeszéd, csakúgy, mint a romák általános diszkriminációja. A romák továbbra is negatív hangsúllyal jelennek meg a médiában, nem szűnő probléma a roma gyerekek iskolai szegregációja, sok európai országban továbbra is nagyon rosszak a romák lakhatási körülményei, és a legtöbb országban nem tesznek semmit a helyzet javítása érdekében.

Véleményük szerint némi előrelépés figyelhető meg a romáknak nyújtott kártérítés terén a jogellenesen, kényszersterilizálás formájában elkövetett múltbeli sérelmekért, valamint a rendőri visszaélésekért. A szakértők szerint azonban a romák elleni rasszista rendőri fellépés továbbra is problémát jelent, ezért hatékony lépéseket sürgettek az ilyen esetek bejelentőinek bátorítására, valamint az elszámoltatás biztosítására.

Az ECRI sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy egyes országokban „szűkül a civil társadalom szereplőinek mozgástere”, a civil szervezetek pedig a hatóságok „indokolatlan beavatkozásával szembesülnek”. Nyitott és demokratikus teret kell biztosítani ezeknek a szervezeteknek – jelentették ki.

A jelentéstevők végezetül az ukrajnai háborúval kapcsolatban azt írták: sérti a nácizmus áldozatainak emlékét az orosz vezetők azon hamis narratívája, mely a demokratikusan megválasztott ukrán kormányt és az „oroszbarátnak nem tekinthető ukránokat” neonáciként írja le.

Az ukrajnai menekültek befogadásával kapcsolatban arra hívták fel a figyelmet, hogy egyes jelentések etnikai alapú, egyenlőtlen bánásmódról számoltak be a nem ukránokkal, például az ázsiai vagy afrikai országokból érkezőkkel, valamint az ukrán állampolgárságú romákkal szemben az ukrán határokon, valamint a fogadó országokban.

Az ECRI elismerését fejezte ki az illetékes hatóságoknak, az esélyegyenlőségi testületeknek és a civil társadalomnak Európa-szerte kinyilvánított szolidaritásukért, és hangsúlyozta: ennek így kell maradnia a jelenlegi és a jövőbeli humanitárius válságok esetében is. A szakértők üdvözölték, hogy az elmenekült orosz állampolgárokat befogadó országok hatóságai azonnal intézkedtek az ellenségeskedés kezdeti megnyilvánulásai és az esetleges gyűlölet eloszlatása érdekében, de hangsúlyozták, hogy e téren továbbra is fokozott éberségre van szükség.

(Kiemelt kép: Szivárványszínű szív egy résztvevő pólóján az LMBTQ-közösség (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer emberek) fesztiválja, a 23. Budapest Pride felvonulásán a fővárosi Andrássy úton 2018. július 7-én. Fotó: MTI | Balogh Zoltán)