Az EU beerőszakolja a nőket

Brüsszel megint döntött egyet.

2022. március 16., 12:16

Szerző:

2027-re minden Európai Unióba bejegyzett tőzsdei cégnek vezetői pozíciói minimum 40 százalékát nőknek kell betölteniük. A vezetői és nem vezetői pozíciók esetén pedig 33 százalék lenne a kvóta az érintett cégeknél – mindezekről az EU-s tagállamok munkaügyi miniszterekből álló tanácsa döntött, jóváhagyva az Európai Bizottság javaslatát, írja a 24.huPolitico beszámolója szerint.

2021 októberében 30,6 százaléka a nők aránya az uniós vállalatok vezetői testületében az Európai Tanács adatai szerint. „Át akarjuk törni az üvegplafont, amely megakadályozta a tehetséges nőket abban, hogy bekerüljenek a cégek vezetésébe” – méltatta a döntést Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Az intézkedést azonban csak a cégek anyavállalatainál kell végrehajtani. A Népszava ugyanis arról írt a 24.hu szerint, hogy például egy Magyarországon működő német multi esetében a magyar leányvállalatra nem vonatkozna a női kvóta.

(Kiemelt kép: JOHN THYS / POOL / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.