Az EU beerőszakolja a nőket

Brüsszel megint döntött egyet.

2022. március 16., 12:16

Szerző:

2027-re minden Európai Unióba bejegyzett tőzsdei cégnek vezetői pozíciói minimum 40 százalékát nőknek kell betölteniük. A vezetői és nem vezetői pozíciók esetén pedig 33 százalék lenne a kvóta az érintett cégeknél – mindezekről az EU-s tagállamok munkaügyi miniszterekből álló tanácsa döntött, jóváhagyva az Európai Bizottság javaslatát, írja a 24.huPolitico beszámolója szerint.

2021 októberében 30,6 százaléka a nők aránya az uniós vállalatok vezetői testületében az Európai Tanács adatai szerint. „Át akarjuk törni az üvegplafont, amely megakadályozta a tehetséges nőket abban, hogy bekerüljenek a cégek vezetésébe” – méltatta a döntést Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Az intézkedést azonban csak a cégek anyavállalatainál kell végrehajtani. A Népszava ugyanis arról írt a 24.hu szerint, hogy például egy Magyarországon működő német multi esetében a magyar leányvállalatra nem vonatkozna a női kvóta.

(Kiemelt kép: JOHN THYS / POOL / AFP)

12:15

A kelet-afganisztáni halálos földrengés által érintett több ezer környékbelinek tiszta vízre és élelmiszerre van szüksége, és fennáll a fertőző betegségek megjelenésének veszélye – jelentette ki az afgán egészségügyi minisztérium egyik tisztviselője vasárnap, napokkal azután, hogy egy ENSZ-ügynökség kolerajárvány kitörésére figyelmeztetett a térségben.

09:53

Több robbanás volt vasárnap kora reggel az ukrán főváros, Kijev központi, Sevcsenkivszkij nevű kerületében - közölte Vitalij Klicsko, a város polgármestere a Telegram közösségi alkalmazáson.

2022. június 26., 08:22

Emmanuel Macron francia államfő megbízta eddigi miniszterelnökét, Élisabeth Borne-t, hogy július elejére alakítson egy új cselekvő kormányt az elnöki koalíción kívüli pártok bevonásával.