Az EU is külföldi ügynöktörvényen dolgozik

A tervezet része Ursula von der Leyen szeptemberben bejelentett demokráciavédelmi csomagjának. Korábban, egy hasonló tervezetet Grúziában viszont elítéltek.

2023. március 14., 07:50

Szerző:

Egy új törvényt készít elő az Európai Bizottság, amely EU-s szinten kötelező regisztrációhoz kötné a non-profit szervezetek és egyetemek külföldi támogatásait, tudta meg a Politico. A terv, amelyet Ursula von der Leyen 2022. szeptemberében meghirdetett „demokráciavédelmi csomagja” keretében kezdtek kidolgozni megkövetelné mind a kereskedelmi, mind pedig a nonprofit szervezetektől az unión belül, hogy minden EU-n kívüli támogatást tüntessenek fel. Ebbe beleértve a direkt támogatásokat, egyetemi ösztöndíjakat is.

A Politiconak nyilatkozó, neve elhallgatását kérő európai bizottsági forrás szerint a törvény tervezete személyeket nem, csupán szervezeteket vizsgálna, és annak célja az orosz és kínai befolyásolás visszaszorítása az unión belül, valamint a Katargate-hez, tehát az EP-képviselők és lobbisták katari befolyásolására hasonlító helyzetek jövőbeni kiküszöbölése. A törvény azonban minden EU-n kívüli támogatásra vonatkozna.

A „demokráciavédelmi csomag”-ért Věra Jourová igazságügyekért felelős alelnök a felelős, így a mostani törvénytervezet is az ő égisze alatt készül, várhatóan május végén terjesztik majd be. A tervezetet máris az Egyesült Államok 1938-as FARA (Foreign Agents Registration Act) törvényéhez hasonlították, ezt annak idején Washington a náci német ügynökök ellen szavazta meg.

A törvénytervezet időzítését kritikusai „kínosnak” nevezték, az EU külügyi főbiztosa, Josep Borrell ugyanis csupán pár napja ítélt el élesen egy azóta visszavont, hasonló törvénytervezetet Grúziában. És mint ismert, az előző ciklusban az Európai Bizottság is tiltakozott egy magyarországi civiltörvény ellen 2017-ben. A tervezetet az Európai Bíróság 2020-ban az unió jogszabályaiba ütközőnek is találta.

(Kiemelt kép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Fotó: John Thys / AFP)