Észtország is kiutasít egy orosz diplomatát

Az oroszok kezdték. 

2021. július 15., 20:42

Szerző:

Észtország kiutasítja a tallinni orosz nagykövetség egyik diplomatáját, válaszul arra, hogy a kémkedéssel vádolt szentpétervári konzulját, Mart Lattét a múlt héten nemkívánatos személynek nyilvánították, és el kellett hagynia Oroszországot – közölte csütörtökön a tallinni külügyminisztérium.

A tájékoztatás szerint az erről szóló jegyzéket Alekszandr Petrov orosz nagykövetnek adták át.

„Reméljük, hogy ez az incidens nem fogja tovább terhelni Észtország és Oroszország kapcsolatait. Észtország továbbra is érdekelt az építő jellegű jószomszédsági viszonyban” – olvasható az észt külügyi tárca állásfoglalásában.

Kaja Kallas észt miniszterelnök a múlt héten már jelezte, hogy a szentpétervári konzul kiutasítására tükörintézkedéssel fognak reagálni.

Lattét július 6-án őrizetbe vette az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) azzal a váddal, hogy tetten érték, miközben titkosított iratokat vett át egy orosz állampolgártól. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő később ismertette, hogy nemkívánatos személynek nyilvánították Lattét, akinek két napon belül el kell hagynia Oroszország területét a diplomáciai státuszával összeegyeztethetetlen hírszerzési tevékenysége miatt.

Tallinn provokációnak nevezte a konzulja őrizetbe vételét.

(Kiemelt kép illusztráció: Emberek sétálnak a befagyott Fontanka folyó jegén Szentpéterváron 2021. február 9-én. A városban és környékén mínusz 15 Celsius-fokra esett vissza a hőmérséklet. Anatolij Malcev / MTI/EPA)

 

15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.