Északi Áramlat: vasárnapra 400 ezer tonna metán kerülhet a légkörbe

A szivárgások pontos mértéke nem tisztázott, de az Északi Áramlat földvezetékeken nem volt visszatartó mechanika, ezért az összes vezetékben lévő földgáz kiszabadulhat, ami azt jelenti, hogy több, mint 1,3 millió autó éves üvegházhatást előidéző gázkibocsátásának megfelelő mennyiségű metán kerülhet a légkörbe mindössze pár nap leforgása alatt.

2022. szeptember 29., 17:21

Szerző:

A tudósok attól tartanak, hogy az Északi Áramlat vezetékekből a Balti-tengerbe ömlő földgázszivárgásban felszabaduló metán a klímaváltozás szempontjából komoly veszélyt jelent – írja a The Guardian.

Az Oroszország és Németország között futó Északi vezetékek közül egyik vezeték sem volt használatban, amikor megsérült, de mindegyikben volt földgáz. A földgáz nagyrészt metánból áll – a metán pedig a széndioxid után a második legerősebb üvegház hatást előidéző gáz.

A szivárgások mértéke még nem tisztázott, de a tudósok hozzávetőleges becslései az egyik vezetékben található gázmennyiség alapján 100 000 és 350 000 tonna metán között mozognak. Jasmin Cooper, az Imperial College London vegyészmérnöki tanszékének tudományos munkatársa a Guardiannek arról beszélt, hogy nagyon sok a bizonytalanság a szivárgás körül. Nehéz megmondani, hogy mennyi gáz éri el a vízfelszínt, de lehetséges, hogy többszáz ezer tonna metán kerül a légkörbe.

A helyzet mindenki szerint súlyos, de a súlyosság mértéke nem tisztázott

Az Északi Áramlat 2-ben a vezeték leállításakor 300 millió köbméter földgáz volt. Ez már önmagában 200 ezer tonna metán felszabadulását jelentené, és ha az összes metán a légkörbe kerülne, túlszárnyalná az Egyesült Államok történetében eddig legsúlyosabb gázszivárgásként feljegyzett, 2015-ös Aliso Kanyonban történt esetet is. Akkor összesen 100 ezer tonna metán került a légkörbe, ami fél millió autó egy éves üveghatást előidéző gázkibocsátásának felel meg.

Grant Allen professzor, a Manchesteri Egyetem föld- és környezettudomány szakértője azt mondta, hogy nem valószínű, hogy a kolosszális mennyiségű gáz természetes úton el tudna oszlani. Az olajjal ellentétben a földgáz nem veszélyezteti a tengeri élővilágot, de az üvegházhatás szempontjából veszélyes mennyiség kerül most a légkörbe. 

Németország környezetvédelmi ügynöksége azt nyilatkozta, hogy a csővezetéken nem voltak visszatartó mechanizmusok, így valószínűleg a teljes tartalom kiszabadul.

A Dán Energia Ügynökség szerdán azt mondta, a vezetékek összesen 778 millió köbméter földgázt tartalmaztak, ami Dánia egy éves szén-dioxid kibocsátásának 32 százalékával egyenlő, és 400 ezer tonna metánt jelent. Csütörtökre ennek több, mint a fele távozott, és ha a szivárgás ilyen mértékben folytatódik, vasárnapra kiürülhetnek a vezetékek.
 

Jean-Francois Gauthier, a GHGSat kereskedelmi metánmérő műhold cég mérésekért felelős alelnöke arról számolt be a Guardiannak, hogy nagy kihívást jelent meghatározni, pontosan mennyi gáz szabadult ki a légkörbe, és nagyon kevés információ áll a rendelkezésükre arról, hogy még mindig van-e szivárgás. „Azt biztosan kijelenthetjük, hogy több százezer tonna metánról beszélünk. (...) Még soha nem láttam ehhez hasonlót” – mondta Gauthier, majd hozzátette: a klímaváltozásra gyakorolt hatás tekintetében 250 ezer tonna metán 1,3 millió autó egy éves üvegház hatású gázkibocsátásával egyenlő.

(Kiemelt képünk: 2022. szeptember 28-án a svéd parti őrség (Kustbevakningen) repülőgépéről készült fotó, amely az Északi Áramlat 1-es szivárgásából származó gáz felszabadulását mutatja. Fotó: HANDOUT / SWEDISH COAST GUARD / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.