Észak-Korea állítja, hogy atomtöltetet hordozó robotrepülői vannak

Észak-Korea sikeresen tesztelt a hétvégén több, nagy hatótávolságú manőverező robotrepülőgépet – közölte hétfőn a KCNA, a kommunista állam hírügynöksége.

2021. szeptember 13., 07:01

Szerző:

A jelentés szerint a harceszközök 1500 kilométer távolságra repültek a szombati és vasárnapi próbaindítások során, és célpontjaikat elérve Észak-Korea felségvizein csapódtak a tengerbe. Elemzők úgy gondolják, hogy ez lehet a phenjani vezetés első olyan manőverező robotrepülőgép-típusa, amely képes nukleáris robbanófej hordozására is.

A Koreai Munkapárt lapja, a Rodong Szinmun képeket is közölt a kísérletekről. A KCNA stratégiai jelentőségűnek nevezte a harci robotrepülőgépek kifejlesztését, mert ezek "újabb hatékony elrettentő eszközt nyújtanak Észak-Koreának biztonsága szavatolására, gátat szabva ezzel az ellenséges erők hadgyakorlatainak". Utóbbi minden bizonnyal a dél-koreai-amerikai hadgyakorlatokra utal, amelyekben a phenjani vezetés támadási előkészületeket lát.

Észak-Korea manőverező robotrepülőgépei rendszerint kevesebb közfigyelmet vonnak magukra, mert a ballisztikus rakétákra vonatkozó programmal szemben ezeket az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatai nem tiltják. „Ez az első manőverező robotrepülőgép Észak-Koreában, ami kifejezetten »stratégiai« jelzést kapott” – mondta Ankit Panda, a Carnegie Alapítvány a Nemzetközi Békért nevű szervezet rangidős elemzője. „Ez bevett körülírása a nukleáris képességekkel rendelkező rendszereknek” – tette hozzá.

Az egyelőre nem világos, hogy a phenjani rezsimnek sikerült-e építenie kellően kicsiny nukleáris robbanófejeket is a robotrepülőgépeihez, mindenesetre Kim Dzsong Un észak-koreai vezető az év elején országa egyik fő célkitűzésének nevezte az ilyen jellegű eszközök kifejlesztését. Az észak-koreai nukleáris leszerelést célzó tárgyalások 2019 februárjában megrekedtek Kim Dzsong Un és Donald Trump akkori amerikai elnök hanoi találkozóján, miután Washington nukleáris arzenáljának teljes feladását követelte Észak-Koreától, ugyanakkor nem engedett Phenjan azon követelésének, hogy cserébe könnyítsen az ellene bevezetett nemzetközi szankciókon.

A mostani teszteket az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea főtárgyalóinak tokiói tanácskozása előtt hozták nyilvánosságra. A három szövetséges ország megbeszéléseinek központjában a holtpontra jutott tárgyalások újjáélesztése áll Észak-Koreával. Vang Ji kínai külügyminisztert pedig kedden várják Szöulba, ahol hivatali partnerével, Csung Jui Jonggal készül egyeztetni. Joe Biden amerikai elnök kormánya készséget mutatott arra, hogy tárgyalásos úton érje el Észak-Korea nukleáris leszerelését, de mindeddig elzárkózott a szankciós nyomás enyhítésétől.

(Kiemelt képünk illusztráció. Az észak-koreai Scud-B rakétát nézik látogatók a szöuli Háborús Emlékmúzeumban 2015. szeptember 15-én. Ezen a napon a KCNA hivatalos phenjani hírügynökség bejelentette, hogy Észak-Korea újraindította a rezsim legfőbb plutóniumforrásának tartott jongbjoni atomreaktort. MTI/EPA/Dzson Hon Kjun)