Észak-Korea mindent tagad

Észak-Korea tagadja, hogy fegyvereket szállítana Oroszországnak.

2022. november 8., 08:29

Szerző:

A KCNA, Észak-Korea hírügynöksége a phenjani vezetés közleményét ismertetve számolt be erről helyi idő szerint kedden. „Ismételten szeretnénk világossá tenni, hogy sosem voltak fegyverügyleteink Oroszországgal, és nem tervezünk ilyesmit kötni a jövőben sem” – húzta alá az észak-koreai vezetés állásfoglalásában.

Phenjan szerint „a fegyverügyletekről szóló híresztelésekkel” akarja az Egyesült Államok befeketíteni Észak-Koreát.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője szerdán azt állította, hogy Észak-Korea titokban jelentős mennyiségben szállít tüzérségi lövedékeket Oroszország ukrajnai háborújához. Kirby szerint az Egyesült Államok úgy véli, hogy a phenjani vezetés közel-keleti, illetve észak-afrikai országokon keresztül próbálja eljuttatni a szállítmányokat, elkendőzve ezzel azok valódi rendeltetését.

Phenjan egyben visszautasította António Guterres ENSZ-főtitkár észak-koreai rakétaindításokkal kapcsolatos kijelentéseit is, mondván, azok tisztességtelenek. Hangsúlyozta, hogy a rakétaindítások „az amerikai katonai provokációkra adott, az ország védelmét szolgáló igazságos válaszlépések voltak”.

Guterres még pénteken elítélte az észak-koreai rakétaindításokat és sürgette a kommunista országot, hogy „haladéktalanul hagyjon fel a további provokációkkal”.

„Úgy vélem, az ENSZ-főtitkár igazságtalan és elfogult viselkedése tehető bizonyos mértékben felelőssé azért, hogy ennyire komollyá vált a helyzet a Koreai félszigeten” – idézte a KCNA az észak-koreai külügyminiszter nemzetközi szervezetért felelős helyettesét.

(Kiemelt kép: Az észak-koreai hivatalos Koreai Központi Hírügynökség (KCNA) fényképén észak-koreai páncélosok voulnak fel a kommunista ország alapításáak 90. évfordulóa alkalmából rendezett katonai parádén 2022. április 26-án. Fotó: STR / KCNA VIA KNS / AFP)