Alaposan beszólt az észak-koreai kormánylap a külföldi segélyezőknek

Minden egyes külföldi segély olyan mint „egy mérgezett cukorka”, közölték lapjukon keresztül az észak-koreai pártállam vezetői.

2023. február 22., 08:54

Szerző:

Ha az élelmiszerhiányt külső segítséggel akarnák legyőzni, az olyan lenne, mintha mérgezett cukorkát ennének - írta szerdán Észak-Korea hivatalos lapja, mely gazdasági önállóságot sürgetett a koronavírus és a szankciók közepette súlyosbodó nehézségek ellenére.

Az elszigetelt országban az utóbbi években élelmiszerhiány lépett fel az áradások és a tájfunok, a nukleáris fegyverkezés és rakétaprogramok miatt hozott nemzetközi szankciók, valamint a pandémiás határzár miatt csökkenő kínai kereskedelmi forgalom következtében.

A legtöbb ENSZ-ügynökség és a segélyszervezetek azóta távoztak az országból, Kína maradt a külső élelmiszer-segítség kevés forrásainak egyike.

A kommunista országot vezető Koreai Munkapárt lapja, a Rodong Szinmun arra figyelmeztetett, hogy senki se fogadjon el gazdasági segítséget az „imperialistáktól, mert azok a segélyt csapdának használják, hogy kifosszák és leigázzák” az országokat, beavatkozzanak a belpolitikájukba.

„Hiba, ha azzal próbáljuk meg erősíteni a gazdaságot, hogy elfogadjuk és megesszük a mérgezett cukorkát” – írta a lap.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség szerdán meg nem nevezett forrásra hivatkozva azt jelentette, hogy három észak-koreai vidéki börtönben mintegy 700 elítélt halt meg éhezés és betegségek miatt az elmúlt két évben.

(Kiemelt kép: Ezen a 2023. február 15-én készült és az észak-koreai hivatalos Koreai Központi Hírügynökség (KCNA) által 2023. február 16-án közzétett képen Kim Dzsong Un észak-koreai vezető (C) a phenjani Hwasung negyed második ütemének építési ünnepségén, az alapkőletételen vesz részt. Fotó: STR / KCNA VIA KNS / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.