Észak-Korea két rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki hétfőn

Észak-Korea két rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki hétfőn Japán irányába, miután Phenjan három nap alatt már a második fegyverteszteléssel reagált Dél-Koreának és az Egyesült Államoknak a csendes-óceáni térségben zajló közös hadgyakorlatára.

2023. február 20., 08:53

Szerző:

Szöul szerint a rakétákat az észak-koreai fővárostól, Phenjantól északra fekvő, az ország nyugati tengerparti részén található városból lőtték ki hétfő reggel. Tokió szerint mindkét rakéta a tengerbe csapódott a Koreai-félsziget és a Japán között található különleges gazdasági területen, de sem légi, sem vízi járműben nem keletkezett kár.


A japán és dél-koreai értékelések szerint Phenjan rakétái legfeljebb 50-100 kilométeres magasságig jutottak, és becsapódás előtt 340-400 kilométeres távolságot tettek meg.


Észak-Korea lépését gyorsan elítélték szomszédos riválisai, Japán pedig az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) azonnali és rendkívüli összehívását kezdeményezte. Kim Dzsong Un észak-koreai vezető politikailag igen befolyásos nővére már vasárnap további válaszlépésekkel fenyegetőzött Szöul és Washington közös katonai gyakorlata miatt – közölték phenjani hivatalos források.


„A Csendes-óceán hadszíntérként való használata csak az amerikai erők (tevékenységtől) függ” – hangsúlyozta Kim Jo Dzsong a KCNA hivatalos észak-koreai állami hírügynökség által vasárnap este kiadott közleményében.


A nyilatkozatot azt követően hozták nyilvánosságra, hogy Phenjan interkontinentális rakétát lőtt ki szombaton. A közleményben további, példanélküli válaszlépésekkel fenyegetőzött az Észak-Korea által "inváziós főpróbának" tartott dél-koreai-amerikai hadgyakorlat kapcsán.


Szakértők szerint Phenjan a rakétatesztelésekkel fegyverarzenálját bővíti, amellyel végső soron tárgyalási potenciálját igyekszik növelni az Egyesült Államokkal szemben.


Észak-Korea 2022-ben újabb éves csúcsot állított fel rakétatesztelésben: több mint 70 rakétát lőttek ki a tavalyi év során, és Phenjan elfogadott egy törvényt is, amely lehetővé teszi atomfegyverek megelőző használatát katonai konfliktusok egy sor lehetséges forgatókönyve esetén.

(Kiemelt képünk: A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által 2023. február 19-én közreadott képen egy Hvaszong-15-ös interkontinentális ballisztikus rakétát lőnek ki a phenjani nemzetközi repülőtérről február 18-án. Kisida Fumio japán miniszterelnök tájékoztatása szerint a fegyver Japán kizárólagos gazdasági övezetén belül csapódott a Japán-tengerbe. A február 18-i volt Észak-Korea első rakétatesztelése azóta, hogy január elsején egy rövid hatótávolságú rakétát lőtt ki. MTI/AP/KCNA/KNS)

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.