Az észak-koreai diktátor barátságot és segítséget ígért Donyecknek

Kim Dzsong-un már korábban, elsők között ismerte el az ukrajnai orosz szeparatisták bábállamát, most arról beszélt, szorosabban fognak velük együttműködni.

2022. augusztus 17., 08:35

Szerző:

„Baráti segítséget”, és kölcsönösen előnyös gazdasági együttműködést ígért Észak-Korea diktátora, Kim Dzsong-un az orosz szeparatisták által egyoldalúan kinyilvánított, Moszkva által támogatott „Donyecki Népköztársaságnak”. A brit Guardian az észak-koreai hírügynökséget idézve arról ír, Kim az augusztus 15-én megtartott koreai felszabadítás napjának ünnepén fejezte ki támogatását a szeparatisták vezetője, Gyenyisz Pusilin irányába.

A KCNA állami, koreai hírügynökség idézte Pusilin Kim Dzsong-unnak címzett gratuláló üzenetét az ünnep alkalmából, majd hozzátette, a két államalakulat között „kölcsönösen hasznos, bilaterális kapcsolatokat építenek ki”.

Alekszandr Macegora, Oroszország phenjani nagykövete is arról beszélt, nagyon előnyös lehetőségeket nyújtana Észak-Korea számára a befektetés Donyeck gazdaságába, bár a térség még most is az ukrajnai háború frontvonalán helyezkedik el.

Phenjan még 2022 júliusában hivatalosan is elismerte mind a donyecki, mind a luganszki orosz szeparatista államokat.

(Kiemelt kép: Kim Dzsong-un. Fotó: KCNA VIA KNS / AFP)