Nukleáris válaszcsapással fenyegetőzött Kim Dzsongun

Észak-Korea akár nukleáris fegyvert is képes bevetni egy esetleges támadás esetén Kim Dzsongun észak-koreai vezető szerint, akinek szavait a kommunista ország állami hírügynöksége (KCNA) idézte csütörtökön.

2022. július 28., 08:24

Szerző:

A két Korea közötti fegyverszünet hatvankilencedik évfordulója alkalmából elmondott beszédében az észak-koreai vezető hangsúlyozta, hogy Phenjan ellenségei "a háború szélére sodorják" a két Koreát, egyúttal - most először - bírálta Dél-Korea májusban beiktatott elnökét, Jun Szok Jolt is.
 

Kim szerint Jun Szok Jol Észak-Korea biztonságát fenyegeti, és elvitatja Phenjan önvédelemhez való jogát. A vezető emellett ismét éles szavakkal illette az Egyesült Államokat is, amely szerinte - Szöullal karöltve - folytatja veszélyes, törvénytelen és barátságtalan műveleteit, valamint azt vetette Washington szemére, hogy démonizálja Észak-Koreát.

Kitért továbbá a térségben zajló, július 3-án kezdődött és csaknem egy hónapon át tartó haditengerészeti gyakorlatra is, azt állítván, hogy a Csendes-óceán pereme (RIMPAC) elnevezésű művelet súlyos fenyegetést jelent országára nézve.

 A gyakorlat a legnagyobb a világon, az Egyesült Államok irányítja, és olyan szövetségesei vesznek rajta részt, mint Japán, Dél-Korea, Ausztrália, Új-Zéland, a Fülöp-szigetek, de NATO-szövetségesek is, mint például az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország és Hollandia. A dél-koreai országegyesítési miniszter, Kvong Jong Sze kedden valószínűsítette, hogy a fegyverszünet évfordulóján Phenjan vélhetően nukleáris kísérletet hajt végre, jóllehet katonai források szerint erre egyelőre nem utal semmi.
 

Szerdán a dél-koreai külügyminiszter azt mondta, Phenjan további szankciókra számíthat, amennyiben végrehajtja a tesztet. Észak-Korea 2006-ban hajtott végre először nukleáris robbantási kísérletet, az ország ellen azóta büntetőintézkedések vannak érvényben.

(Kiemelt kép: 2021. november 16-án a KCNA ügynökség által közreadott, dátumozatlan kép Kim Dzsongunról az észak-koreai Samjiyon városban. Fotó: AFP)