Még egy ország elismerte a kelet-ukrajnai szakadár területek függetlenségét

Észak-Korea elismerte a kelet-ukrajnai szakadár luhanszki és donyecki „népköztársaság" függetlenségét – jelentette be Gyenyisz Pusilin, a donyecki szakadárok vezetője a Telegram-üzenetküldő szolgáltatáson.

2022. július 13., 17:43

Szerző:

A TASZSZ orosz hírügynökség Észak-Korea moszkvai nagykövetsége megerősítette a hírt.

A donyecki és a luhanszki „népköztársaságot” (DNR, illetve LNR) eddig csak Oroszország és Szíria ismerte el.

Ma reggel Észak-Korea nagykövetségén fogadták a Donyecki Népköztársaság nagykövetét, s jegyzéket adtak át neki arról, hogy elismerjük a DNR függetlenségét. Phenjanban pedig külügyminiszter-helyettesünk találkozott az orosz nagykövettel, és jegyzékben tudatta a DNR és az LNR függetlenségének elismerését – ismertette az észak-koreai diplomáciai képviselet.

Ez diplomáciánk újabb győzelme – hangoztatta a Telegramon Pusilin, reményét fejezve ki a jövőbeli gyümölcsöző együttműködés és kereskedelem iránt a több mint 6500 kilométer távolságra lévő, atomfegyverekkel rendelkező, s nemzetközi szankciók által nagyrészt elszigetelt távol-keleti országgal.

Észak-Korea egyébként elismerte a Krím-félsziget orosz elcsatolását is. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 21-én jelentette be a két szakadár entitás függetlenségének elismerését az ukrajnai hadművelet megindítása előtt. Szíria június 29-én úgy döntött, hogy elismeri a két állam függetlenségét, mire válaszul Ukrajna megszakította diplomáciai kapcsolatait Damaszkusszal.

(Kiemelt kép: Kim Dzsong Un észak-koreai vezető beszédet mond a Koreai Munkáspárt (WPK) tisztviselői számára rendezett speciális beszélgetésen a phenjani Művelődési Házban  2022. április 25-én. fotó: STR / KCNA VIA KNS / AFP)