Nem kér az USA vakcináiból a koronavírust nyögő Észak-Korea

Elutasítanak minden külföldi asszisztenciát, pedig az országban valószínűleg elképesztően súlyossá vált a járványhelyzet.

2022. május 21., 20:35

Szerző:

Ingyenes vakcinaszállítmánokat és más segélyt is ajánlott az éppen Dél-Korea új elnökénél vizitáló Joe Biden Észak-Koreának. A BBC híre szerint azonban, hiába lehet nagyon súlyos a helyzet Kim Dzsongun semmiféle módon nem reagált Biden ajánlatára. Független feltételezések szerint az omikron-hullámnak

Észak-Koreában immár 2 és fél millió fertőzöttje van.

Az országnak pedig nem áll rendelkezésére oltóanyag, elég védőfelszerelés sem. Biden arról beszélt, hiába rossz a diplomáciai viszony, Kínának és Észak-Koreának is felajánlottak vakcina-segélyszállítmányokat.

„Semmiféle választ nem kaptunk.” - mondta el erről az elnök.

A sztálinista diktatúra nemrég ugyan elismerte, hogy a járvány súlyosan tört ki az országban, annak pontos kiterjedéséről azonban keveset tudni. Az aktív atomprogramja miatt embargóval szembenéző, csak Kína által ellátott ország állami hírügynöksége viszont arról beszél, pár nap alatt „már le is győzték a vírust.”

(Kiemelt kép: Kim Dzsongun Észak-Korea alapításának 73. évfordulóján katonai díszszemlét tekint meg Phenjanban. Fotó: MTI/AP/KNS)

Szlovákia már nem küld újabb fegyvereket Ukrajnának, de minden más eszközzel továbbra is támogatni fogja az orosz agresszió ellen védekező ukránokat – jelentette ki Peter Pellegrini, a szlovák parlament elnöke csütörtökön Prágában sajtótájékoztatón.

A dél-spanyolországi Andalúziában négy ember vesztette életét, akiket embercsempészek löktek a tengerbe egy motorcsónakról, majd elmenekültek – számolt be az esetről a hatóságok tájékoztatása alapján a spanyol sajtó csütörtökön.