Érvénytelen lett a szlovák alkotmánymódosítási kezdeményezéséről tartott népszavazás

Abban a kérdésben nyilváníthattak véleményt a választók, akarják-e, hogy a jövőben a parlament megbízatási időszaka egyszerűbben lerövidíthető legyen.

2023. január 22., 10:14

Szerző:

Az alacsony részvétel miatt érvénytelen lett az alkotmány módosításáról Szlovákiában szombaton tartott népszavazás - jelentette a TASR, szlovák közszolgálati hírügynökség a központi választási bizottság megerősítésére hivatkozva vasárnap.

A szombati referendumon a szavazásra jogosult választópolgárok 27,25 százaléka vett részt, miközben az érvényességhez legalább a v50 százalékuknak plusz egy személynek kellett volna érvényes voksot leadnia. A szlovák statisztikai hivatal (SÚSR) adatai szerint a népszavazáson érvényes voksot leadó választók több mint 97 százaléka igennel válaszolt a referendum egyetlen kérdésére, vagyis az alkotmány módosítása mellett szavazott.

A referendum során abban nyilváníthattak véleményt a választók, akarják-e az alaptörvény módosítását annak érdekében, hogy a jövőben a parlament megbízatási időszaka egy népszavazással vagy a törvényhozás határozatával is lerövidíthető legyen.

A népszavazás kiírását a legnagyobb szlovák ellenzéki párt, a Robert Fico vezette Irány (Smer-SD) több más ellenzéki párt támogatásával kezdeményezte tavaly júniusban, annak kiírására mintegy 400 ezer aláírás gyűlt össze.

A referendumnak eredetileg két kérdést kellett volna tartalmaznia, a másodikban az Eduard Heger vezette kormány azonnali távozására lehetett volna igent vagy nemet mondani. Ez utóbbiról azonban októberben az alkotmánybíróság - Zuzana Caputová államfő beadványa alapján - úgy döntött, hogy nincs összhangban az alaptörvénnyel, és így a népszavazást csak a második kérdésről lehetett megtartani.

Az ország történetében a mostani volt a kilencedik népszavazás, az eddigiek közül - a megköveteltnél alacsonyabb részvételi arány miatt - csak egy lett érvényes, a 2003-ban az ország európai uniós csatlakozásáról tartott népszavazás, amelyen a szavazásra jogosultak 52 százaléka vett részt.

(Kiemelt képünk: Pozsony, 2020. március 1. Robert Fico, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt vezetője sajtótájékoztatót tart Pozsonyban 2020. március 1-jén. Fico pártja 18,29 százalékkal második helyet szerzett. MTI/EPA/Martin Divisek)