Népszavazással buktatna kormányt Fico

A legerősebb szlovák ellenzéki párt, a Robert Fico vezette Irány megkezdte az aláírásgyűjtést annak a népszavazásnak a kiírására, amellyel Eduard Heger kormányának menesztését, illetve az alkotmánynak olyan módosítását szeretné elérni, hogy a törvényhozás megbízatási időszaka népszavazás vagy parlamenti határozat alapján is rövidíthető legyen. Az aláírásgyűjtés megkezdését Robert Fico jelentette be pozsonyi sajtótájékoztatóján pénteken.

2022. június 10., 15:43

Szerző:

A mostani kezdeményezésének előzménye, hogy tavaly egy – ugyancsak az Irány által kezdeményezett – petícióban mintegy hatszázezer aláírás gyűlt össze előrehozott választásokat célzó népszavazás kiírására. A népszavazásra azonban nem került sor, mivel Zuzana Caputová államfő úgy döntött, hogy nem írja ki, miután az ő beadványa alapján az alkotmánybíróság az alaptörvénnyel összeegyeztethetetlennek minősítette a népszavazás kérdéseit. 

Az idén februárban a pozsonyi törvényhozás elutasított egy másik indítványt is, amelyet egy ellenzéki képviselő, és egy, a négypárti szlovák kormánykoalíció második legnagyobb pártja, a jobbközép Család vagyunk (Sme rodina) nevű párt képviselője terjesztett be. A javaslat szerint oly módon módosították volna az ország alkotmányát, hogy sikeres népszavazással rövidíthetővé vált volna a választási ciklus. 

A Ficóék által most kezdeményezett népszavazáson két kérdésben nyilváníthatnának véleményt a szavazópolgárok: kívánják-e a kormány azonnali lemondását, és egyetértenek-e azzal, hogy a parlament megbízatási időszaka népszavazás vagy parlamenti határozat alapján is rövidíthető legyen?

„A népszavazás az egyetlen lehetőség, amely Szlovákiában az emberek számára megmaradt arra, hogy érdemben hangot adjanak az ezzel a kormánnyal szembeni elégedetlenségüknek, s távozásra szólítsák fel” – írta kezdeményezésüket indokolva az Irány, melynek közleményét a TASR, szlovák közszolgálati hírügynökség idézte. 

A kezdeményezést több más ellenzéki párt is támogatásáról biztosította. 

Pénteki sajtótájékoztatóján Robert Fico közölte: szeretnék július végéig, vagy legkésőbb augusztus 15-ig összegyűjteni a népszavazás kiírásához szükséges legalább 350 ezer aláírást, s amennyiben ez sikerül, a népszavazást az október 29-re kiírt helyhatósági és megyei választásokkal egy időben lehetne megtartani. 

Szlovákia történetében eddig 8 alkalommal került sor népszavazásra, de ezek közül - a megköveteltnél alacsonyabb részvételi arány miatt - csak egy lett érvényes, a 2003-ban az ország európai uniós csatlakozásáról tartott referendum, amelyen a szavazásra jogosultak 52 százaléka vett részt.

(Kiemelt képünk: Robert Fico, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt vezetője sajtótájékoztatót tart Pozsonyban 2020. március 1-jén. Fico pártja 18,29 százalékkal második helyet szerzett. MTI/EPA/Martin Divisek)