Az ENSZ szerint már nyolcmillióan kényszerültek elhagyni Ukrajnát a háború miatt

Nyolcmillióra emelkedett az Ukrajnából menekültek száma az ENSZ humanitárius főbiztosa, Martin Griffiths szerint.

2023. február 7., 13:10

Szerző:

Mintegy nyolcmillióan menekültek el Ukrajnából azóta, hogy Oroszország csaknem egy évvel ezelőtt támadást indított az ország ellen – mondta el Martin Griffiths, az ENSZ humanitárius ügyekben illetékes főtitkár-helyettese helyi idő szerint hétfőn New Yorkban.

A belső menekültek száma 5,3 millió - tájékoztatta a Biztonsági Tanácsot Griffiths.

A tisztségviselő szerint 17,6 millió ember, azaz a lakosság majdnem negyven százaléka szorul humanitárius segítségre.
Griffiths elmondta, hogy még a hónapban bemutatja az Ukrajna számára készített idei humanitárius akciótervet Genfben. A terv megvalósítása körülbelül 3,9 milliárd dollárba fog kerülni - tette hozzá.

Az ENSZ hivatalos adatai szerint több mint hétezer civil vesztette életét az ukrajnai háború kezdete, azaz tavaly 2022. február 24. óta.

„Az áldozatok valódi száma ennél biztosan magasabb” - jegyezte meg az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatalát (OCHA) vezető Griffiths.

A világszervezet menekültügyi főbiztossága (UNHCR) szerint a második világháború óta nem volt példa akkora menekültáradatra, mint amekkorát az ukrajnai háború okozott.

(Kiemelt kép: Ukrán menekültek pihennek a prágai kongresszusi központban lévő regionális segélyközpontban a csehországi Prágában 2022. március 7-én. fotó: Michal Cizek / AFP)