ENSZ: 6,5 millió belső menekült van Ukrajnába

Több mint hárommillióan menekültek el az országból.

2022. március 18., 21:14

Szerző:

Megközelítőleg 6,5 millióra tehető a belső menekültek száma Ukrajnában a háború miatt, 3,2 millióan pedig elmenekültek az országból – közölte pénteken az ENSZ migrációs szervezete. Ez annyit jelent, hogy Ukrajna 44 milliós lakosságának már csaknem a negyede kényszerült otthona elhagyására február 24. óta, amikor Oroszország háborút kezdett az ország ellen.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) becslése szerint az Ukrajnában otthonukból három hét alatt elmenekülők száma megközelíti a szíriai pusztító háború elől menedéket keresők számát. Szíriában mintegy 13 millió ember kényszerült otthona elhagyására, és az ország más részére vagy külföldre távozott. Az adatokat az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA) hozta nyilvánosságra pénteken.

Az ENSZ-szervezet becslései szerint több mint 12 millió ember rekedt háború sújtotta övezetekben, mert a magas biztonsági kockázatok, hidak és utak lerombolása miatt nem tud elutazni, illetve nem áll a rendelkezésére olyan információ, hogy hol találna biztonságos szállást. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint a február 24-én kezdődött orosz háború a legsúlyosabb európai menekültválságot idézte elő a második világháború óta.

AZ UNHCR legfrissebb, pénteki adatai szerint több mint 3,2 millióan menekültek el Ukrajnából.

(Kiemelt kép: Ukrán zsidó menekültek várakoznak egy tornateremben, Chisinauban 2022. március 12-én. fotó: GIL COHEN-MAGEN / AFP)