Ennyi ideig lesz érvényes az oltási igazolvány, ha nem veszi fel a harmadik oltást

Az új szabály az Európai Unión belüli utazásokra vonatkozik.

2021. december 22., 08:22

Szerző:

Az Európai Bizottság kedden bejelentette, hogy a Covid-igazolások a továbbiakban csak kilenc hónapig lesznek érvényesek emlékeztető oltás nélkül – írja a dw.com. A lépésre azért került sor, mert az európai országok igyekeznek több oltóanyagadagot biztosítani a Covid megbetegedések számának növekedése és a valószínűleg erősen fertőző új változat, az omikron terjedése miatt.

A döntés bejelentésekor az EU Bizottsága azt mondta, hogy a Covid-oltási útlevelek harmonizált érvényességi ideje „a biztonságos szabad mozgás és az uniós szintű koordináció szempontjából elengedhetetlen”.

Az új szabály az Európai Unión belüli utazásokra vonatkozik, de a Bizottság közleményében azt javasolta, hogy az uniós országok nemzeti szinten is alkalmazzák, hogy „biztonságot nyújtson az utazóknak és csökkentse a fennakadásokat”.

Az uniós lakosoknak legkésőbb hat hónappal a teljes oltás után ajánlott az emlékeztető oltás beadatása. A bizonyítvány azonban további három hónapig lesz érvényes, ami türelmi idő, hogy az emlékeztető oltásokhoz való hozzáférés biztosított legyen – tette hozzá a Bizottság.

A Covid oltási útlevél érvényességét az emlékeztető oltás beadását követően meghatározott határérték nélkül fogják tovább meghosszabbítani - mondta egy uniós tisztviselő a Reuters hírügynökségnek, arra hivatkozva, hogy nem áll rendelkezésre tudományos bizonyíték az emlékeztető oltás által nyújtott védelem időtartamára vonatkozóan. A Bizottság új szabályt vezetett be az emlékeztető oltás oltási útlevélben való rögzítésére vonatkozóan is. A kétadagos teljes oltást követő emlékeztető adagot „3/3”-ként kell bejegyezni a bizonyítványba. Az egy adagos oltást követő emlékeztető oltásnál „2/1” szerepeljen.

A szabályt az uniós kormányok minősített többségével vagy az Európai Parlament tagjainak egyszerű többségével lehet megakadályozni. A tisztviselők azonban úgy vélik, hogy elegendő támogatással rendelkezik.
A Bizottság szerint az EU-ban eddig 807 millió Covid vakcinabizonyítványt állítottak ki.

(Kiemelt képünk: vakcina útlevél illusztráció Forrás: Shutterstock)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.