Embertelenül bánnak Hollandiában a menekült gyerekekkel és ezt a kormány sem tagadja

A holland ifjúságügyi és igazságügyi felügyelőség legfrissebb jelentéseiben bírálta a menekültgyermekekkel szembeni bánásmódot a hollandiai befogadóközpontokban – írta hétfőn a Dutchnews hírportál.

2022. június 20., 13:56

Szerző:

A jelentések szerint a gyerekeket a célnak nem megfelelő helyiségekben, többször túlzsúfolt sportcsarnokokban helyezik el, ahol lelki nyomásnak, sokszor erőszaknak teszik ki őket, illetve nem jutnak hozzá egészségügyi ellátáshoz és az oktatáshoz sem. A jelentés felhívta a figyelmet, hogy minél tovább tart ez a bizonytalan helyzet, annál nagyobb károkat okoz a gyerekek fejlődésében. 

Az ENSZ-hez tartozó UNICEF, valamint a Save The Children és a Defence for Children nemzetközi gyermekjogi szervezetek hétfőn közzétett jelentésükben felszólították a kormányt, hogy a lehető leghamarabb költöztessen át mintegy kétezer gyereket a szükségszállásokról kis létszámú közösségeket fogadó központokba. A jelentés szerint a gyermekek nem érzik magukat biztonságban az ideiglenes központokban, a zaj miatt rosszul alszanak, nincs lehetőségük tanulni. A beszámoló készítői azt is megjegyezték, hogy mivel a gyerekek nem ismerik a számukra biztosított holland ételeket sem, nem esznek eleget. A gyermekjogi szervezetek úgy vélik továbbá, hogy a folyamatos, központról központra való költözés is növeli a nyomást a gyerekeken. 

Pénteken a holland kormány válságstábot hozott létre a menekültek elhelyezésének javítása érdekében, miután a holland vöröskereszt „siralmasnak és embertelennek” minősítette a jelenlegi viszonyokat. 

A kormány adatai szerint jelenleg az országban több mint 10 ezer gyerek él menekültszálláson, közülük 1450-en szülő vagy gyám nélkül. Közülük csaknem 2400-nak már menekülteknek fenntartott lakásokban kellene élniük, de az országos lakhatási válság miatt ez lehetetlen.

(Kiemelt képünk illusztráció: Az első menedékkérők érkeznek ideiglenes szállásukra, a hollandiai Kaatsheuvel városának Droomgaard üdülőparkjába 2016. január 6-án. A parkban mintegy ezerkétszáz menedékkérőt szállásolnak április 1-jéig. Fotó: MTI/EPA/Arie Kievit)