Emberről emberre terjed a H5N8-as madárinfluenza

Oroszországban eddig hét embernél azonosították.

2021. február 20., 15:15

Szerző:

Hét emberre átterjedt Dél-Oroszországban az A(H5N8) típusú új madárinfluenza – idézi Anna Popova tiszti főorvos szavait az MTI. Popova szerint ez volt az első bizonyított eset, hogy az A(H5N8) emberre terjedt át. Az orosz tiszti főorvos szerint a kialakult helyzet nem fajult tovább. Elmondta, hogy a betegség klinikai lefolyása mind a hét fertőzött esetében gyors és könnyű volt, szervezetükben a szakértők felfedezték az immunválasz jegyeit.

Noha az A(H5N8) átlépte a fajok közötti határt, Popova szerint az új típusú madárinfluenza-vírusnak emberről emberre való átterjedését mindeddig nem észlelték. A tiszti főorvos szerint a felfedezés lehetővé teszi a világ tudósainak és hatóságainak figyelmeztetését arra, hogy tegyenek lépéseket az új fenyegetés elhárítására és megelőzésre.

Az esetről szóló információkat Oroszország az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rendelkezésére bocsátotta.

A H5N1 kódjelű madárinfluenza-vírusról már korábban bebizonyosodott, hogy emberre is át tud terjedni.

 (Kiemelt képünk illusztráció: Pixabay)

Finnországban vendéglátóhelyeket zárnak be ideiglenesen a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében. A felsőtagozatú és a középiskolás diákok ismét távoktatásra térnek át. A finn  parlament hétfőn fogadta el az erre vonatkozó kormányjavaslatot.

Kezdetét vette Derek Chauvinnak, az afroamerikai George Floyd halálát okozó rendőrnek a pere az Egyesült Államokban hétfőn. A tavalyi incidens tüntetések sorozatát váltotta ki az Egyesült Államokban és a világ számos országában rendőri erőszak és a fajgyűlölet ellen.

Visszaadta mandátumát és kilépett pártjából hétfőn a német kormányzó CDU/CSU pártszövetség egyik visszaélés gyanúba került szövetségi parlamenti képviselője. Nikolas Löbelről pénteken írta meg a Der Spiegel magazin, hogy a koronavírus-járvány első szakaszában egészségügyi védőmaszkokkal nyerészkedett, és  250 ezer euró, azaz 92 millió forint bevételhez jutott.

Túllépte a százezret a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma Olaszországban. Az egészségügyi minisztérium hétfő esti adatait pontosan egy évvel azután tették közzé, hogy a járvány első európai gócpontjának számító Lombardia tartományt először lezárták.