Emberkereskedők toboroztak katonákat Oroszországnak Kubában

Kubában a hatóságok lecsaptak egy emberkereskedő hálózatra, amely kubai állampolgárokat toborzott Oroszország oldalán az ukrajnai háborúba – derült ki a kubai külügyminisztérium hétfői közleményéből.

2023. szeptember 5., 07:36

Szerző:

A tárca részleteket nem árult el, ám a bejelentésből az derül ki, hogy a hálózat aktív volt mind a karibi országban, mind Oroszországban, a kubai kormány pedig bejelentette: az ügyben már eljárások is indultak. Bruno Rodríguez kubai külügyminiszter a korábban Twitterként ismert X közösségi oldalon kategorikusan elítélte, hogy Kubából „zsoldosok” mehettek Ukrajnába harcolni, és leszögezte, hogy Kuba nem vesz részt az ukrajnai háborúban. 

A hálózatot Oroszországból irányították, és elsődleges célja az ott élő kubaiak toborzása volt 

– tette hozzá Havanna. 

A közleményt az orosz kormány egyelőre nem kommentálta. 

Moszkva tavaly jelentette be, hogy több mint 30 százalékkal növeli a hadsereg létszámát, azaz másfélmillió emberrel bővítené az állományt.

Májusban egy rjazanyi lap azt jelentette, hogy több kubai állampolgár kötött szerződést az orosz fegyveres erőkkel és – orosz állampolgárságért cserébe – Ukrajnába indult.

(Kiemelt képünk illusztráció. Miguel Diaz-Canel Bermudez kubai és Vlagyimir Putyin orosz elnök emlékművet avat Moszkvában Fidel Castro néhai kubai vezetőnek 2022. november 22-én. Szergej GUNEJEV / SPUTNIK / AFP)