Elvégezték a Himalája nagytakarítását, elképesztő mennyiségű szemét gyűlt össze a hegyen

Összesen tizenegy tonna szemetet és négy holttestet hoztak le nepáli katonák a Himalája hegycsúcsairól.

2024. május 30., 14:40

Szerző:

Tizenegy tonna szemét mellett négy holttestet is lehoztak nepáli katonák a Himalája hegycsúcsairól az idei „nagytakarítási akció” során. Az egyik holttestet 8420 méteres magasságból hozták le az Everestről, egy másikat pedig 7900 méterről a Föld negyedik legmagasabb hegyéről, a Lhocéról. A holttesteket a katmandui Tribhuvan Egyetem oktatókórháza patológiai laboratóriumának adták át. A katonák április 11. óta takarítanak a Himalája csúcsain nepáli serpák segítségével. A két másik holttestet május 16-án találták meg ugyanezen a két csúcson. Április közepe óta összesen 11 tonna szemetet hoztak le a Himalájáról.

A nepáli hadsereg 2019-ben kezdett szemétszedést a hegymászók után különböző csúcsokon, de 2020-ban a koronavírus-járvány miatt ezt felfüggesztették.

Évente 5-10 hegymászó halt meg a Mount Everesten az utóbbi időben. Kiemelkedően tragikus év volt a 2014-es, amikor szintén 17 halálesetet jegyeztek fel, akkor az áldozatok többsége helyi serpa volt, akiket egy lavina sodort el. A nepáli kormányt többen bírálták amiatt, hogy idén minden korábbinál több, 479 hegymászóengedélyt hagyott jóvá. Egy engedélyért 5 millió forintot számolnak fel, így a mászószezon komoly bevételi forrást jelent a himalájai országnak. A hatóságok tagadják, hogy túllőttek volna a célon az engedélyek kiadásakor, és arra hivatkoztak, hogy maga a szezon az átlagosnál hosszabb lesz az idén, így el tudják kerülni a zsúfoltságot.

Ang Norbu Serpa, a nepáli hegyivezetők szervezetének elnöke viszont úgy nyilatkozott, hogy túl sok mászóengedélyt adnak ki a hatóságok, és ez erős környezeti nyomást helyez a hegyre. Meglátása szerint míg korábban főként edzett, jó állóképességű, tapasztalt hegymászók vállalkoztak a Mount Everest meghódítására, újabban egyre jellemzőbb, hogy újonc hegymászók is próbálkoznak.

Szakértők és elismert hegymászók arra figyelmeztetnek, hogy a 8848 méter magas Mount Everestre egyre többen afféle turistalátványosságként tekintenek, mintha olyan játszótér lenne, ahol az izgalomra vágyó gazdagok kiélhetik vágyaikat. Még olyanok is nekivágnak időnként az útnak, akiknek csak kevés tapasztalatuk van a magashegyi hegymászásban, viszont ki tudnak fizetni akár 20 millió forintot is meghaladó összeget azért, hogy felsegítsék őket a csúcsra.

Egyre nagyobb az aggodalom amiatt is, hogy a globális felmelegedés kedvezőtlen hatásain túl a Khumbu-gleccseren levő alaptáborban folyó egyre intenzívebb emberi tevékenység következtében is veszélyesebbé válnak a hegyen a körülmények. Az utóbbi 30 évben a Mount Everest gleccsereiből kétezer évnyi jég olvadt el a legújabb felmérések szerint.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Nicolas Economou/NurPhoto via AFP)