Elnökválasztás kezdődött a Ciprusi Köztársaságban

Megkezdődött az elnökválasztás vasárnap reggel a Ciprusi Köztársaságban.

2023. február 5., 10:18

Szerző:

Az urnák reggel héttől várnak mintegy 560 ezer, szavazásra jogosult állampolgárt. A megmérettetésen 14 jelölt indul, a közvéleménykutatások szerint a legesélyesebb a függetlenként induló Nikosz Hrisztodulidisz volt külügyminiszter.
 

A 49 éves Hrisztodulidisz kampányában azt mondta, megválasztása esetén fő célja a sziget egyesítése, a török és görög anyanyelvűek megosztottságának a megszüntetése lesz. A többi jelölt is ígéretet tett arra, hogy szorgalmazza a megosztott sziget két része között 2017-ben meghiúsult béketárgyalások újraindítását.

Hrisztodulidisz tavaly januárig a kormányzó Demokratikus Összefogás (DISY) párt jobboldali kormányában politizált, amely saját jelöltet indít a választáson. Averof Neofitu a felmérések szerint mintegy tíz százalékponttal van lemaradva Hrisztodulidisz mögött, és épphogy megelőzi a baloldali Ciprusi Nép Haladó Pártja (AKEL) által támogatott független Andreasz Mavrojianniszt.

Az államfői hivatalt 2013 óta betöltő Nikosz Anasztasziadisz az ország törvényeinek értelmében nem indulhat újabb mandátumért. Ha egyik jelölt sem éri el az 50 százalékot, akkor február 12-én második fordulót rendeznek. Cipruson elnöki kormányzati rendszer működik, amelyben az államfő széles körű végrehajtó hatalommal rendelkezik. A sziget északi része 1974 óta török megszállás alatt áll. A török ciprusi közösség saját államot kiáltott ki, de ezt csak Ankara ismeri el.

(Fotó: Christina ASSI / AFP)

Tegnap 19:40

A francia kormány szerdai ülésén úgy döntött: megtiltja a 14 éven aluliak számára az elektromos roller használatát, és szigorítja a szabálysértési büntetéseket a városi közlekedésben gyakran kaotikus helyzeteket teremtő és szenvedélyes vitákat kiváltó közlekedési eszköz használatának jobb szabályozása reményében.

Tegnap 18:40

Moszkva nagyra értékeli az iráni vezetésnek az ukrajnai konfliktus ügyében képviselt kiegyensúlyozott álláspontját, jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miután szerdán Moszkvában fogadta iráni hivatali partnerét, Hoszein Amirabdollahiánt.

2023. március 29., 17:34

Mélyen az oroszok frontvonala mögött, a 2022 tavaszán elfoglalt Melitopolban romboltak le egy vasúti raktárat az ukrán hadsereg erői, valamint megszüntették a város áramellátását is.