Elindult az ukrán küldöttség a béketárgyalásra

Az orosz küldöttség vezetője megígérte, hogy Oroszország szavatolja az ukrán küldöttség útvonalának biztonságát.

2022. február 27., 17:33

Szerző:

Ukrán delegáció indult Gomelbe Oroszország képviselőivel tárgyalni – jelentette ki Jurij Voszkreszenszkij, a fehérorosz Demokratikus Erők Kerekasztala vezetője vasárnap a TASZSZ orosz hírügynökség szerint.

"Úgy értesültem, hogy (Volodimir) Zelenszkij (ukrán) elnök felhívta (Aljakszandr) Lukasenka (fehérorosz) elnököt. Lukasenka meggyőzte Zelenszkijt arról, hogy mentse meg Ukrajna állami szuverenitását és ukrán delegáció most útnak indul Gomel felé" – írta Voszkreszenkij a Belpresszcentr telegram-csatornáján.

Natalja Ejszmont fehérorosz elnöki szóvivő a BelTA hírügynökségnek megerősítette, hogy Lukasenka beszélt telefonon Zelenszkijjel, és egyebek között arról biztosította, hogy egyetlen fehérorosz katona sem harcol Ukrajnában. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint a fehérorosz elnök felhívta Putyint és arra kérte, hogy ne hívja vissza az országába érkezett orosz tárgyaló delegációt.

Vlagyimir Megyinszkij, az orosz küldöttség vezetője közölte, hogy Ukrajna megerősítette tárgyalási szándékát és hogy a felek Gomelben fognak találkozni. Megígérte, hogy Oroszország szavatolja az ukrán küldöttség útvonalának biztonságát. Megyinszkij szerint az orosz delegáció, amely elindult Minszkből Gomelbe, bármelyik napszakban kész a tárgyalásra, mint mondta: az ukrán katonák és polgári lakosok életének megmentése érdekében.

Andrej Rudenko, orosz külügyminiszter-helyettes vasárnap Minszkben újságíróknak azt mondta: Oroszország arról szándékozik tárgyalni, hogy "Ukrajnába miként jöhet el a béke és mit kell tenni annak érdekében, hogy ne ismétlődhessenek meg az olyan a dolgok, amilyeneknek 2014-ben tanúi voltunk".

Rudenko emlékeztetett rá, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajna demilitarizálását és "nácitlanítását" tűzte ki követelményként, "ami bizonyos lépéseket követel meg ukrán kollégáink részéről". Kifejezte reményét, hogy az ukrán fél "racionálisan" viszonyul majd az orosz "javaslatokhoz".

Az orosz delegáció tagja még Alekszandr Fomin orosz védelmi miniszterhelyettes és Leonyid Szluckij, az orosz parlamenti alsóház külügyi bizottságának elnöke.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a gomeli tárgyalásokba történt beleegyezését megelőzően, vasárnap délelőtt még Varsót, Pozsonyt, Budapestet, Isztambult vagy Bakut javasolta alternatív helyszínként. Fehéroroszországtól vonakodott, mert onnan, mint mondta, rakétával lövik Ukrajnát.

Kijev később azt közölte, hogy a találkozó az ukrán-fehérorosz határon lesz, a Pripjaty folyónál. Az ukrán elnöki hivatal szerint Lukasenka megígérte, hogy a tárgyalások alatt az összes Fehéroroszországba telepített repülőgép, helikopter és rakéta a földön marad.

Vasárnap, az ukrán beleegyezést megelőzően Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, hogy Oroszország ezúttal a tárgyalások idejére nem fogja leállítani az offenzívát, ahogy pénteken tette, az ukrán tárgyalási javaslat utáni kapcsolatfelvétel reményében.

(Kiemelt kép: Emberek gyülekeznek Pripjaty városának főterén, hogy megemlékezzenek a csernobili katasztrófa 35. évfordulójára 2021. április 26-án. Az orosz-ukrán talákozót a fehérorosz határon, a Pripjaty folyónál tervezik, amely nem messze található Csernobiltól és Pripjaty városától. Fotó: AFP | Genya Savilov)