06:50 - 09:00

Most: KeljfelJancsi

Fiala János műsora

Ellenzékieket ítéltek hosszú börtönbüntetésre Fehéroroszországban

Szvjatlana Cihanouszkaja kampánycsapatának három tagját „zavargáskeltés” vádjával.

2021. május 4., 21:57

Szerző:

Hosszú börtönbüntetésre ítélte egy fehérorosz bíróság Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki vezető, volt elnökjelölt kampánycsapatának három tagját és egy bizalmasát zavargások keltése és kormányzati épületek elfoglalására tett előkészület vádjával – közölte kedden a büntetőügyben illetékes homeli ügyészség.

Három vádlottat fejenként hat év szabadságvesztéssel sújtottak. A negyedik vádlott azonban hat és fél év börtönt kapott hatósági személy megsértése miatt.

A fehérorosz ügyészség közölte, hogy a per során a vádlottak tagadták bűnösségüket.

A döntés még nem jogerős, az érintettek panaszt emelhetnek ellene vagy fellebbezést nyújthatnak be.

Az ügy iratai szerint Cihanouszkaja kampánycsapatának három tagja tavaly augusztus 5-én tanácskozást tartott, amelyen az ellenzéki vezető részvételével állítólag megvitatták, hogyan idézhetnek elő tömeges zavargásokat Homel városában, és foglalhatnak el kormányzati épületeket, illetve azt tervezték, hogy városi tisztségviselőket „leváltják” a saját embereikkel. A fehérorosz nyomozók verziója szerint Cihanouszkaja elfogadta a tervet, és hajlandó volt pénzt kiutalni elektromos sokkolók, gázpalackok, hangosbeszélők, mikrofonok, fegyverek és egyéb felszerelések beszerzésére. A vádlottakat nyolc év szabadságvesztés fenyegeti.

Független újságírók kifogásolták, hogy nem lehettek jelen a tárgyaláson.

Közben Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök a nap folyamán rendelettel megfosztotta a biztonsági erők több mint nyolcvan – ellene fordult – egykori tagját katonai és más rangjától az országban zajló tüntetéshullám során tanúsított „méltatlan magatartásuk” miatt.

Az államfői hivatal közleménye szerint a kiélezett társadalmi-politikai helyzet közepette egyes katonák és a rendvédelmi szervek bizonyos tagjai a további destabilizáció érdekében feltüzelték a tüntetési hajlandóságot. Emellett hatóságilag nem engedélyezett rendezvényeket szerveztek, illetve ilyeneken részt vettek, ezen felül szélsőséges tartalmakat tettek közzé az interneten, radikális cselekményekre buzdítottak, illetve megosztották állami tisztségviselők, újságírók és a rendvédelmi szervek munkatársainak személyes adatait, vádakkal, fenyegetésekkel és sértésekkel halmozva el őket.

Fehéroroszországban az augusztus 9-i elnökválasztást az országot több mint két évtizede irányító Lukasenka nyerte meg, a hivatalos adatok szerint a szavazatok 80,1 százalékával. Az ellenzék Szvjatlana Cihanouszkaját ismerte el győztesnek, és azt állította, hogy meghamisították az eredményeket. A választásokat követően tiltakozó megmozdulások kezdődtek, amelyeket a biztonsági erők brutálisan levertek. Cihanouszkaja és az ellenzék több vezető tagja is külföldre szökött, sokan azonban börtönbe kerültek.

(Kiemelt képünk: MTI)