Elismerik a sajtószabadságot és jó kapcsolatokat akarnak fenntartani Japánnal a tálibok

WhatsApp üzenetküldő alkalmazáson keresztül írásban válaszolt kedden a Kyodo által feltett kérdésekre.

2021. augusztus 24., 07:15

Szerző:

A tálibok jó kapcsolatokat akarnak fenntartani Japánnal, és azt remélik, hogy Tokió hamarosan újranyitja bezárt kabuli nagykövetségét – közölte a Kyodo hírügynökséggel Szuhail Sahin, a tálibok szóvivője, aki újonnan megerősítette, hogy a hatalomra került mozgalom lehetővé teszi a nőknek az oktatást, a lányoknak a tanulást, és elismeri a sajtószabadságot, írja az MTI.

A Dohában székelő szóvivő a WhatsApp üzenetküldő alkalmazáson keresztül írásban válaszolt kedden a Kyodo által feltett kérdésekre. Sahin szerint a tálibok nagyra értékelik a japán nem kormányzati szervezetek afganisztáni tevékenységét. Szavatolni fogják az országban lévő japánok, a nagykövetségen és civil szervetekben tevékenykedők életének és vagyonának biztonságát, és nem fogják bántalmazni azokat sem, akik együttműködtek az Egyesült Államokkal. A nők folytathatják szerinte a tanítást az iskolákban, ahol a lányok is tanulhatnak.

A nőknek hasonló jogaik lesznek, mint más országokban, feltéve, ha viselnek hidzsábot (hajat takaró fátylat). A szóvivő közölte azt is, hogy a mozgalom elismeri a sajtószabadságot, és a külföldi média számára lehetővé teszi, hogy tudósítson Kabulból vagy bárhonnan az országból. A japán nagykövetséget a tálibok kabuli bevonulásának napján zárták be, a személyzetet két nappal később evakuálták Dubajba.


A tálib lázadók – akiket húsz évvel ezelőtt fosztott meg hatalmuktól az amerikaiak vezette nemzetközi katonai koalíció – augusztus 15-én, néhány óra leforgása alatt harc nélkül elfoglalták Kabult, majd bejelentették, hogy véget ért a húsz éve tartó afganisztáni háború. Asraf Gáni államfő elmenekült az országból. A tálibok két nappal később közölték, hogy büntetlenséget biztosítanak minden állami tisztviselőnek, és felszólították őket, hogy térjenek vissza munkahelyükre. Bátorították a nőket, hogy csatlakozzanak az új kormányhoz. A tálibok közölték, hogy békés kapcsolatok fenntartására törekszenek más országokkal, tiszteletben tartják a nők jogait az iszlám törvények keretében.

A tálibok ígéretei ellenére sokan tartanak attól, hogy hatalomra kerülésükkel visszatérnek az 1996 és 2001 közötti hatalmuk idején életben volt szigorú iszlám törvénykezéshez (saría). Akkor egyebek mellett megtiltották a nők munkavállalását, a bűncselekményeket pedig gyakorta kivégzéssel vagy végtaglevágással büntették.

 

(Kiemelt kép: In this photograph taken on March 23, 2021, Afghan National Army (ANA) commander Dost Nazar Andarabi keeps watch with binoculars at an outpost set up against Taliban fighters in Kajaki, northeast of Helmand Province. - In the heart of territory under siege from the Taliban, one of Afghanistan's most important hydroelectric dams is at the centre of a power struggle that symbolises the battle between the government and insurgents. (Photo by WAKIL KOHSAR / AFP) / TO GO WITH Afghanistan-environment-dam-Taliban,FOCUS by Elise BLANCHARD)