Elindult a menekülthullám az olasz partok felé

Csaknem ezer illegális bevándorló érte el a dél-olaszországi Lampedusa szigetét az utóbbi 24 órában – közölte hétfőn az ANSA olasz hírügynökség.

2023. április 10., 19:17

Szerző:

A tájékoztatás szerint a húsvéti ünnepek alatt jelentősen megugrott az érkezők száma. Az utóbbi egy nap folyamán 974 ember ért partot több bárka, illetve hajó fedélzetén a kis szigeten. Hétfőn még további érkezőket is várnak, az olasz parti őrség ugyanis műveletet indított, hogy két további bárkáról felvegyen mintegy 1200 bevándorlót. 

A lampedusai befogadóközpont a hét végén ismét túlzsúfolttá vált. A legfeljebb 400 ember elszállásolására szolgáló létesítményben jelenleg 1883 mnekült tartózkodik. 

A Resqship német NGO közlése szerint Málta közelében a nemzetközi vizeken 25 hajótörött bevándorlót vett fedélzetre a szervezet Nadir nevű hajója, két embert viszont holtan emeltek ki a vízből. Többeket eltűntként tartanak nyilván.

Az olasz belügyminisztérium adatai szerint idén már több mint 28 ezer illegális bevándorló érte el Olaszország partjait. Ez több mint négyszerese a tavalyi év azonos időszakában regisztrált mintegy 6900 menedékkérőnek.

(Kiemelt képünk: Menekültekkel teli csónak egy világítótorony mellett az olaszországi Lampedusán 2022. augusztus 04-én. Fotó: Valeria Ferraro/Anadolu Agency/AFP)