Elhunyt Leslie Phillips, a Folytassa-filmek sztárja

Elhunyt 98 éves korában Leslie Phillips, akit sokan a Folytassa-filmsorozatból ismertek.

2022. november 8., 20:08

Szerző:

„Csodálatos férjet vesztettem el, a közönség pedig egy igazán nagyszerű színészt. Nemzeti kincs volt. Az emberek szerették. Bárhová ment, megrohanták (a rajongók)” – idézte harmadik feleségét, Zara Carrt kedden a BBC News. Ügynöke, Jonathan Lloyd szerint Leslie Phillips álmában, békésen halt meg hétfőn.
 

Phillips több mint 200 filmben, tévés és rádiós produkcióban szerepelt nyolc évtizedes pályafutása alatt. A Folytassa, nővér! című filmben az általa játszott karakter, Jack Bell jellegzetes hanglejtéssel elmondott aranyköpései elkísérték egész hátralevő életében. A Folytassa-sorozat vezető színészgárdájából már csak a 86 éves Jim Dale van életben. A közösségi médiában mások mellett Irvine Welsh, a Trainspotting írója emlékezett meg Phillipsről, akivel - mint felidézte - online küldtek üzeneteket egymásnak.
 

Piers Morgan műsorvezető, tévés személyiség csodálatos karakterként és kiváló komikus színészként emlékezett meg róla.  London északi részén, Tottenhamben született. Az Italia Conti Színművészeti Akadémiára járt, mielőtt a Durham könnyűgyalogság hadnagyaként szolgált volna 1942 és 1945 között a II. világháborúban. Bár már az 1930-as években is feltűnt a filmvásznon, az ismertséget az első Folytassa-filmek hozták meg neki: a Folytassa, nővér (1959), a Folytassa, tanár úr (1959) és a Folytassa, rendőr (1960).

 Népszerűséget hozott számára még a Doktor-sorozat Doctor in Clover című 1960-ban bemutatott epizódja is, valamint számos további vígjáték, köztük a Brothers In Law, a The Smallest Show On Earth és a The Man Who Liked Funerals. Szerepelt Sydney Pollack Távol Afrikától című 7 Oscar-díjas filmjében, Steven Spielberg A Nap birodalma című háborús drámájában, az Anthony Hopkins rendezésében készült Augusztus című Csehov-adaptációban, és ő adta a Harry Potter-filmekben a Teszlek süveg eredeti hangját is.
 

A brit filmakadémia (BAFTA) a 2006-ban bemutatott Vénusz című filmben nyújtott alakításáért jelölte a díjára. Phillips 1998-ban kapta meg II. Erzsébet királynőtől a Brit Birodalom Rendjét (OBE), 2008-ban pedig a kitüntetés parancsnoki fokozatát (CBE) is elnyerte. A színész 90 éves korában kétszer is átesett agyvérzésen.

(Fotó: AFP)

Vége az aranykornak a brit-kínai kapcsolatokban, és Londonnak általánosságban is a vele azonos értékeket valló szövetségesekkel kell drámai mértékben elmélyítenie kapcsolatrendszerét – jelentette ki első átfogó külpolitikai programadó beszédében Rishi Sunak brit miniszterelnök.