Életfogytiglani börtönre ítélték a parklandi iskolai lövöldözőt

 Életfogytiglani börtönre ítélték szerdán Nikolas Cruzt, aki a floridai Parkland város egyik középiskolájában 17 embert, köztük 14 iskolást gyilkolt meg egy félautomata puskával 2018. februárban.

2022. november 3., 06:17

Szerző:

Az ítélet értelmében a feltételes szabadlábra bocsátás lehetőségét kizárták. Az esküdtszék ugyan októberben 9-3 arányban a halálbüntetés kiszabására szavazott, de a floridai törvények értelmében ilyen büntetés csak egyhangúlag szabható ki. Az ügyben illetékes bíróság így az életfogytiglani szabadságvesztés kiszabása mellett döntött.

A 24 éves Nikolas Cruz tavaly októberben bűnösnek vallotta magát az elkövetett 17 rendbeli gyilkosságban. Az ítélethirdetés előtt Elizabeth Scherer bírónő engedélyezte az ügyészség arra vonatkozó indítványát, hogy meghallgassák Cruz áldozatainak hozzátartozóit. A családtagok hevesen bírálták az esküdtszéket és az egyhangú döntéshozatalt megkövetelő vonatkozó floridai törvényt. Az áldozatok hozzátartozói közül sokan közvetlenül is Cruzhoz fordultak, aki kifürkészhetetlen tekintettel ült arcmaszkban és nagyszemüvegben a vádlottak padján.

A férfi fegyverrel jelent meg a Marjory Stoneaman Douglas középiskola épületében 2018. február 14-én délután, majd tüzet nyitott a bent tartózkodókra. Az akkor 19 éves Cruzt nem sokkal korábban eltanácsolták ebből az iskolából.

(Kiemelt képünk: A Marjory Stoneman Douglas középiskolai lövöldöző Nikolas Cruz. Amy Beth Bennett / POOL / AFP)

 

Moszkva és Phenjan közt átfogó katonai együttműködés kezd kialakulni: Észak-Korea nagy mennyiségű lőszerrel támogatja az orosz haderő Ukrajna elleni háborúját, Oroszország pedig védelmi szövetséget kötött az ázsiai állammal és elkezdett nekik korszerű haditechnikai vívmányokat szállítani. Mindeközben videófelvételek bizonyítják, hogy észak-koreai katonák vannak Oroszországban.