Életben vannak a Kígyó-szigetek védelmezői, akik azt üzenték az oroszoknak: „иди на хуй”

A hírt az ukrán haditengerészet is megerősítette.

2022. február 28., 15:27

Szerző:

Ahogy arról még az Ukrajna elleni orosz invázió második napján beszámoltunk, a Kígyó-szigeteket védő katonák jóformán nemzeti hőssé váltak, miután az oroszok felszólítása ellenére sem tették le a fegyvert, és azt üzenték: „иди на хуй”, vagyis húzzatok a picsába. A felszólítás azóta a háború egyik legismertebb szlogenjévé vált, többek között a Kutyapárt is ezt vetítette a budapesti orosz nagykövetség falára.

A fekete-tengeri Kígyó-szigetet védő 13 katonáról Volodimir Zelenszkij is beszámolt egy videóüzenetében. Az ukrán elnök szerint a kijelentés után az oroszok tüzet nyitottak, a szigetet védő katonák pedig meghaltak. Egyben jelezte, mindannyian megkapják az Ukrajna hőse kitüntetést posztumusz. Ehhez képest az oroszok azt mondták, hogy a szigeten 82 ukrán katona volt, akik valamennyien letették a fegyvert, és fogságban vannak.

Hétfőn a BBC orosz nyelvű hírszolgálata azt közölte, a hírt az ukrán haditengerészet is megerősítette. A hivatalos információk szerint a központ elveszítette a kapcsolatot az ukrán határőrökkel, ezért feltételezték, hogy mind meghaltak. Az is kiderült, hogy a február 24-ei eset után két nappal egy „civil” ukrán hajó közelítette meg a szigetet, amit szintén foglyul ejtettek az oroszok, írja a 444.

Az ukrán haditengerészet szerint a civil hajó elfoglalása a háborús jogok és szokásrend, illetve a humanitárius szabályok megsértésének minősül, ezért követelik a törvénytelenül fogva tartott polgári személyek haladéktalan szabadon bocsátását.

(Kiemelt kép: Henning Kaiser / dpa Picture-Alliance via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.