06:45 - 09:00

Keljfeljancsi

Fiala János műsora

Eladó Napóleon saját beszámolója az austerlitzi diadalról

A kis káplár Hannibal cannaei taktikájával győzte le a túlerőben lévő osztrák-orosz seregeket.

2021. január 20., 20:48

Szerző:

Árverésre bocsátják január végén Bonaparte Napóleon száműzetésben írt beszámolóját az 1805-ös győztes austerlitzi csatáról.

A 74 oldalas kéziratot Napóleon maga diktálta Szent Ilona szigetén hűséges segédjének, Henri-Gatien Bertrand tábornoknak, és számos javítást eszközölt rajta, kihúzott szavakat és kézzel hozzáírt megjegyzéseket a margóra.

Az austerlitzi csata, a három császár csatája Napóleon legfényesebb győzelmeinek egyike volt 1805-ben az orosz-osztrák hadsereg ellen.

Napóleon beszámolója felöleli a csata előkészületeit, magát az ütközetet, és tartalmazza a Bertrand által rajzolt csatatervet is. Napóleon nem egyes szám első személyben ír magáról, helyette „a császár mondta” megjegyzést használta. A száműzött császár részletezte az összes alkalmazott taktikát ellenfelei meggyőzésére arról, hogy a francia haderő gyenge.

A kézirat árverését Napóleon halálának 200. évfordulója alkalmából tartja az Arts et Autographes galéria, amely január 27. és 30. között bemutatja a dokumentumot. A kikiáltási ár egymillió euró.

A kézirat már az 1970-es évek óta a galéria tulajdonában van, Jean-Emmanuel Raux, a galéria tulajdonosa a kéziratot Bertrand örököseinek dokumentumai között találta meg egykoron.

(MTI)