Egyre nagyobb a nem egyetértés a Visegrádi Négyekben

A szlovák és a lengyel miniszterelnök sem ért egyet Magyarország hozzáállásval az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban.

2022. április 23., 08:24

Szerző:

Egyre nagyobb a szakadék a V4-ek országai között az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban, mivel sem a lengyel, sem a szlovák miniszterelnök nem ért egyet Magyarország semlegességével a háborúval kapcsolatban – írta a BBC.

Heger Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök és Eduard Heger szlovák miniszterelnök közös ülésük után csalódottságuknak adtak hangot Magyarország hozzáállása miatt, ugyanis a magyar kormány nem hajlandó fegyvereket szállítani Ukrajnának, illetve nem engedi, hogy a fegyvereket szállító katonai szállítmányok áthaladjanak területén. Morawiecki elmondta, hogy szlovák kollégájával együtt felháborítónak tartja, hogy olyan országok, mint Magyarország és Németország tiltakoztak az Oroszországot célzó szankciók ellen. A két ország megbeszélésén emellett arról beszéltek, hogy fokoznák az Oroszországgal szembeni szankciókat.

 

A BBC szerint ezen megjegyzések azt sugallják, hogy a V4-ek csoportjában egyre nagyobb a szakadék az orosz-ukrán háború miatt, ugyanis Magyarország kivételével a csoport többi tagja támogatja az orosz szankciókat, valamint fegyverekkel is támogatják Ukrajnát.

(Kiemelt képünk illusztráció. Boris Johnson brit miniszterelnök, a Visegrádi Négyek (V4) csoport tagjaival, Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel, Petr Fiala cseh miniszterelnökkel, Eduard Heger szlovák miniszterelnökkel és Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel a londoni Lancaster House-ban 2022. március 8-án. fotó: Leon Neal / POOL / AFP)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.