Börtönbe kerülnek a COVID-terroristák

Michigan államban 19 év börtönre ítélték a kormányzó elrablását tervező csoport egyik vezetőjét szerdán, egy nappal azután, hogy a másik fő vádlott 16 év börtönt kapott; az ügyészek mindkét esetben életfogytig tartó börtönt tartottak indokoltnak. A csoport a COVID alatti lezárások miatt rabolta volna el a kormányzót. 

2022. december 29., 06:35

Szerző:

Elrabolták volna a COVID miatti lezárásokat elrendelő kormányzót, felrobbantottak volna egy hidat és tűzharcba keveredtek volna a rendőrökkel annak a csoportnak a tagjai, amelynek a vezetője volt a 47 éves Barry Croft. Croftot a szövetségi bíró az ítélet kihirdetésekor a bűncselekmény értelmi szerzőjének nevezett. Mint a bíró kifejtette: nagyon meggyőzően tudott másokat rávenni arra, hogy vegyenek részt az emberrablás előkészítésében. Az ügyben eddig ez volt a legsúlyosabb büntetés. 

Kedden a 39 éves Adam Fox 16 év börtönbüntetést kapott, akit a bíró a kormányzó elrablásának gyakorlati előkészítőjeként és a fegyveres csoport felkészítőjeként írt le. 

A két férfit a Michigan állambeli Grand Rapids-ban ülésező szövetségi bíróság esküdtszéke még augusztusban találta bűnösnek összeesküvéshez kapcsolódó vádpontokban, valamint fegyverrel, illetve robbanószerrel való visszaélés bűncselekményében. 

A két férfi irányította azt a 12 tagból álló radikális elveket valló csoportot, amelyik 2020-ban az elnökválasztást megelőző időszakban Michigan állam kormányzója, Gretchen Whitmer elrablását készítette elő, pontos terveket kidolgozva a bűncselekmény végrehajtására. A vádirat szerint a kormányzót nyaralójából akarták elhurcolni, egy környékbeli hidat felrobbantva, és akár rendőrökkel tűzharcba bocsátkozva.

A szélsőséges csoport tagjai nem értettek egyet a demokrata párti kormányzó koronavírus-járvány elleni intézkedéseivel. 

A csoport három másik tagja ellen már született ítélet, 7 és 12 év közötti börtönbüntetés. Többen még tárgyalásra várnak, és volt olyan vádlott, akit felmentett az esküdtszék. 

2020 őszén a szövetségi hatóságok fedett akció keretében vették őrizetbe a kormányzó elrablását kitervelő szélsőséges csoport tucatnyi tagját. A Szövetségi Nyomozó Irodát (FBI) a társaság egyik tagja, egy volt katona értesítette a szervezkedésről, aki később a hatóság informátoraként működött közre a bűncselekmény leleplezésében.

(Kiemelt képünk illusztráció. Egészségügyi dolgozók koronavírus-teszthez vesznek mintát a firenzei orvosi klinikán, Los Angelesben, Kalifornia államban 2020. december 19 -én. Fotó: Justin L. Stewart / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)