Egy orosz tankparancsnok azt mondta, bármilyen büntetést elfogad az ukrán bíróságtól

Egy orosz tankparancsnok, aki a hét elején bűnösnek vallotta magát egy fegyvertelen ukrán civil lelövésében, az Oroszország ukrajnai háborúja miatt indított első háborús bűnökkel kapcsolatos per harmadik napján kijelentette, hogy bármilyen büntetést elfogad a bíróságtól.

2022. május 20., 19:03

Szerző:

A 21 éves Vadim Szisimarin a kijevi törvényszék 201-es számú tárgyalótermében elmondta, hogy „ideges volt a történtek miatt” azon a napon, amikor az áldozat, a 62 éves Olekszandr Szelipov meghalt, és hogy „nem akart ölni”.

Szisimarin hozzátette: „Őszintén sajnálom. Nem akartam, hogy ez történjen, nem akartam ott lenni, de megtörtént. Szeretnék még egyszer bocsánatot kérni. És elfogadok minden büntetőintézkedést, amit felajánlanak nekem”.

Csütörtökön, a második tárgyaláson Sizimarin arra kérte Szelipov özvegyét, hogy bocsásson meg neki férje meggyilkolásáért. Az ügyészek azt kérték a bírótól, hogy Szisimarin életfogytiglani börtönbüntetést kapjon.

A záróbeszédben Szisimarin ügyvédje, Viktor Ovszjannikov azt mondta, hogy védence nem bűnös előre megfontolt szándékkal elkövetett gyilkosságban és háborús bűnökben, és arra kérte a bírót, hogy mentse fel.

A tárgyalás végén a Guardiannek adott interjújában Ovszjannikov azt mondta, hogy védence parancsra ölt meg egy civilt, ezért szerinte ez nem minősül a háborús szabályok megsértésének.

„Itt hiányzik a szándékosság” – mondta az ügyvéd. „Ez egy parancs végrehajtása volt... nem akarta megölni, és ennek van a jogban is jelentése” – fogalmazott.

(Kiemelt kép: orosz tank. Fotó: Russian Defence Ministry / Sputnik via AFP)